Opnieuw actie tegen Europees ggo-wetsvoorstel

Een honderdtal mensen heeft donderdag voor het Europees Parlement in Brussel opnieuw geprotesteerd tegen het Europees voorstel tot versoepeling van de wetgeving voor genetisch gewijzigde organismen (ggo's). "Een verregaande deregulering van deze nieuwe gentechnieken houdt te veel risico's in voor mens, milieu en onze landbouwers", aldus de actievoerders.

12 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 12 januari 2024 16:08
Lees meer over:
WhatsApp Image 2023-11-29 at 15.40.44

Vorige zomer heeft de Europese Commissie haar wetgevingsvoorstel bekendgemaakt om de nieuwe generatie genetisch gemodificeerde organismen makkelijker op de markt toe laten. In december werd het voorstel goedgekeurd door de Europese landbouwcommissie. In de volgende stap zal het wetsvoorstel normaal gezien in februari 2024 in de milieucommissie gestemd worden, waarna het Europese Parlement er zich kan over buigen in een plenaire stemming rond april, voor het einde van de legislatuur.

Protest

Niet veel bio- en natuurorganisaties scharen zich achter het wetsvoorstel en voerden daarom afgelopen donderdag actie aan het Europees Parlement. Het is niet de eerste actie die tegen het Europees voorstel over de herziening van de ggo-wetgeving gevoerd wordt. In november en februari vorig jaar protesteerden bioboeren en natuurorganisaties ook al eens tegen de vernieuwing van de ggo-wetgeving. De actie van donderdag werd onder meer gesteund door Boerenforum, BioForum, Voedsel Anders, en Demeter dat instaat voor het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. De bezorgdheden van deze organisaties spitsen zich toe op twee zaken.

Zo vrezen de bioboeren dat ze zelf niet meer aan de slag zullen kunnen gaan met veredeling en zich zullen moeten plooien naar de wetten van de grote industriële spelers. "Het idee dat we met techniek de crisissen gaan oplossen, is gewoon van de pot gerukt”, stelt Tijs Boelens van Boerenforum, een beweging van landbouwers die agro-ecologische praktijken nastreven. “Een ecologische crisis los je op door een overheidsbeleid dat ecologisch is en niet door met nieuwe technieken hocus pocus te beginnen doen. Degenen die die nieuwe technieken bezitten, zijn de grote spelers die ons tot nog toe tot aan de rand van de afgrond hebben gebracht.”

Daarnaast willen de bioboeren ook de vrijheid behouden om zonder ggo's aan de slag te gaan. Dat garanderen zal volgens hen worden bemoeilijkt als het risico op contaminatie bestaat. "Nieuwe ggo's moeten daarom niet enkel getest maar ook gelabeld worden en traceerbaar zijn, iets wat het nieuwe wetsvoorstel nu niet voorziet", onderlijnt Sara Van Dyck van BioForum, de sectororganisatie voor biolandbouw en -voeding. De organisaties betwisten ook dat de nieuwe regelgeving beter zou zijn voor het klimaat door gewassen klimaatbestendiger te maken. In het verleden hebben innovaties namelijk net geleid tot meer resistentie, klinkt het.

Europese landbouwcommissie keurt nieuw ggo-wetsvoorstel goed
Uitgelicht
De Commissie Landbouw in het Europees parlement heeft het voorstel van de Europese Commissie inzake nieuwe genoomtechnieken (NGT) goedgekeurd. “De landbouwcommissie schaart zi...
12 december 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek