Europese Commissie schuift dierenwelzijn op lange baan

Het ziet er niet naar uit dat Europa haar ambities op vlak van dierenwelzijn nog zal waarmaken. Dat blijkt onder meer uit de antwoorden van Eurocommissaris Maroš Šefčovič vorige week in het Europees Parlement. Initieel wilde de Commissie voor eind 2023 werk maken van een geleidelijke ban van kooisystemen, een einde maken aan het slachten van eendagskuikens, een halt op de verkoop en productie van bont en een vermindering van transport met levende dieren. Maar die beloftes worden hoogstwaarschijnlijk niet meer waargemaakt.

12 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 12 oktober 2023 20:12 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Erg comfortabel zitten was het niet voor Vicepresident Maroš Šefčovič, die vorige week aan een vragenvuur werd onderworpen over de beloofde maatregelen door Tilly Metz (Groenen/Eva), Emma Weisner (Renew), Beatrice Covassi (S&D) en Herbert Dorfmann (EPP). Šefčovič kon niet ingaan op de vraag om een concrete tijdlijn uit te stippelen. Hij verklaarde dat onder meer de kosten nog grondig moeten worden geanalyseerd.

“De maatregelen zullen geld kosten, maar niet ingrijpen wordt nog duurder”, reageerde een zichtbaar geërgerde Metz. “We moeten hier werk van maken. Voor de dieren, de mens en de geloofwaardigheid van de Europese Unie.”

De indruk dat Europa dierenwelzijn op de lange baan schuift, was al langer voelbaar. Tijdens de Europese troonrede van voorzitter Von der Leyen was er opvallend genoeg geen sprake van. Maar het grootste teken aan de wand is dat de dierenwelzijnsplannen niet meer op de Green Deal-agenda te vinden zijn. Enkel de herziening van de diertransportregels staat op de agenda, al blijkt de uitvoering hiervan onzeker te zijn.

Te duur

Dat de ambities vandaag een pak minder sterk lijken dan drie jaar geleden, zou vooral te maken te hebben met de flink gestegen levenskosten binnen de EU. De voedingsprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen, en Europa staat niet te springen om deze prijzen nog verder de hoogte in te jagen. Die vrees blijkt ook terecht te zijn. Officieel zwijgt de Europese Commissie in alle talen, maar het internationale zakendagblad Financial Times kon een eerste, voorlopige risicoanalyse inkijken. Wat blijkt? Moesten de beloofde maatregelen in voege gaan, dan zou de gemiddelde boer zijn werkingskosten zien stijgen met 15 procent. Het is niet ondenkbaar dat dit zou worden doorgerekend aan de consument.

Zoenoffer

Maar is dat ook de enige reden? Volgens landbouwnieuwssite Foodagribusiness is de terughoudendheid niet enkel te wijten aan de vrees voor prijsstijgingen. Integendeel. De inflatie in de voedselsector is de afgelopen maanden afgenomen en lijkt de goede kant op te gaan. Tegen de tijd dat de maatregelen in voege zouden gaan, zouden de voedselprijzen opnieuw een stuk lager liggen.

Volgens Foodagribusiness spelen er dus ook politieke beweegredenen. De verkiezingen komen eraan en de stemmen tegen de steeds strengere milieu- en klimaatregelgeving klinken steeds luider. Een inperking van de dierenwelzijnsplannen zou voor het christendemocratische EVP een zoenoffer zijn voor de kiezers op het platteland.

"Democratisch falen"

Dierenrechtenorganisaties reageren dan weer teleurgesteld. “We zijn teleurgesteld dat er geen concrete maatregelen zijn opgesteld, noch een concrete tijdlijn”, zegt Reineke Hameleers, CEO van Eurogroup For Animals. “We benadrukken nogmaals dat meer dan 1,4 miljoen handtekeningen zich hebben geschaard achter het Europese Burgerinitiatief ‘End the Cage Age’ (Stop de kooien). Deze maatregelen overhevelen naar de volgende legislatuur, zou een democratisch falen zijn.”

Von der Leyen: “Het is onze essentiële taak om voedselzekerheid samen met natuur te beschermen”
Uitgelicht
De Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (EVP) hield woensdag in het Europees Parlement haar ‘State of the Union’, de toespraak waarin teruggeblikt wordt op de voo...
13 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / foodagribusiness.nl / Financial Times

Beeld: Animal Rights

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek