Von der Leyen: “Het is onze essentiële taak om voedselzekerheid samen met natuur te beschermen”

De Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (EVP) hield woensdag in het Europees Parlement haar ‘State of the Union’, de toespraak waarin teruggeblikt wordt op de voorbije legislatuur maar ook vooruit gekeken wordt naar de negen maanden die nog resten tot de verkiezingen van juni 2024. In de toespraak uit von der Leyen haar dank aan de boeren voor het voedsel dat ze elke dag leveren. Ook laat ze weten overtuigd te zijn dat landbouw en bescherming van de natuur hand in hand kunnen gaan.

13 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 13 september 2023 21:50
Lees meer over:
UrsulaVonderLeyen-EuropeseCommissie-CopyRightEuropeanUnion2023

De commissievoorzitter zocht in haar lange speech, naast tal van andere onderwerpen, het evenwicht tussen natuur en landbouw op. "Europa is een continent van zowel culturele diversiteit als biodiversiteit. Samen met ecosystemen is biodiversiteit van vitaal belang voor ons allemaal. We moeten dit beschermen. Tegelijkertijd is het onze essentiële taak om ook voedselzekerheid, in harmonie met de natuur, te beschermen”, aldus von der Leyen. “Ik ben en blijf ervan overtuigd dat landbouw en bescherming van de natuur hand in hand kunnen gaan.”

Essentiële taak

“Voedsel produceren is de basis van ons landbouwbeleid”, gaat von der Leyen verder. “Ik wil mijn waardering voor onze boeren uitdrukken en hen bedanken omdat ze ons elke dag van voedsel voorzien. We moeten in gedachten houden dat dit niet altijd een gemakkelijke taak is. De Russische agressie tegen Oekraïne, klimaatverandering die droogte, bosbranden en overstromingen veroorzaakt en nieuwe verplichtingen hebben allemaal een steeds grotere impact op het werk en de inkomens van boeren.”

Op vlak van duurzaamheid en biodiversiteit laat Von der Leyen weten dat ze beseft dat velen werken aan een duurzamere vorm van landbouw en er zal moeten samengewerkt worden om nieuwe uitdagingen aan te gaan. “Dat is de enige manier om de voedselvoorziening voor de toekomst veilig te stellen. We hebben meer dialoog nodig en minder polarisatie. Daarom willen we een strategische dialoog met de landbouwgemeenschap organiseren om ervoor te zorgen dat de uitvoering van de transitie op een eerlijke, slimme en inclusieve manier gebeurt.”

Minister van landbouw Jo Brouns (cd&v) laat op Twitter weten blij te zijn dat “de Europese Commissie en haar voorzitter het strategisch belang van onze landbouwsector onderstreept. De landbouwsector zal verder moeten verduurzamen, maar dat kan alleen als landbouwers bij ons en in de rest van Europa voldoende respect, steun en perspectief krijgen. Ik reken erop dat dit ook zichtbaar zal worden in de Europese beleidskeuzes.”

De groenen reageren sceptischer. “In dialoog gaan met de boeren om de landbouw te verduurzamen is op zich een goed initiatief. Maar er is ook dringend actie nodig. Het is daarom onbegrijpelijk dat von der Leyen zwijgt over het verminderen van pesticiden of de langverwachte wet op dierenwelzijn waar miljoenen burgers om vragen. Bovendien wil de Commissievoorzitter de brug slaan tussen landbouw en natuur en pleit ze tegen polarisatie, terwijl het net haar fractie is die natuurherstel en landbouw tegen elkaar hebben opgezet”, aldus Sara Matthieu (Groen).

Duurzaamheid in industrie

Von der Leyen laat ook weten dat de versnelde energietransitie door de oorlog in Oekraïne, de verduurzaming van de Europese industrie centraal in het beleid van de EU zette. Iets waar ze verder op wil bouwen met “een stevig groen industriebeleid”, inclusief maatregelen tegen dumping uit China. "We zullen de Europese industrie blijven steunen in de transitie", benadrukte Von der Leyen. "We zitten op koers, we blijven ambitieus."

Natuurorganisaties laten hun tanden zien na “misleidende informatie” van von der Leyen over wolven
Uitgelicht
Milieu- en dierenbeschermingsorganisaties hebben een open brief gestuurd naar Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen naar aanleiding van een persbericht van de Comm...
12 september 2023 Lees meer

Beeld: EU

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek