nieuws

Nieuw tussentijds EU-klimaatdoel: 90 procent minder broeikasgassen tegen 2040

nieuws

In het pad om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, legt de Europese Commissie een nieuwe tussentijdse doelstelling op tafel. Tegen 2040 zouden de EU-lidstaten de broeikasgasemissies met 90 procent teruggedrongen moeten hebben. Emissiereductie en koolstopslag blijven daarbij de kern, maar een beperkt deeltje van reductie zou ook gerealiseerd mogen worden via de aankoop van koolstofkrediet buiten de EU.

gisteren Jozefien Verstraete
koeienindeweide

Eerste mijlpaal in zicht

In 2021 legde de EU in een bindende klimaatwet vast dat ze tegen het midden van de eeuw klimaatneutraal wil zijn. Op de weg erheen staat voorlopig slechts één mijlpaal vast: een vermindering van de broeikasgasemmissies met 55 procent tegen 2030. Collectief zitten de lidstaten op koers om die doelstelling te halen, al blijft Vlaanderen achter. Vooral de landbouw- en transportsector zouden volgens een tussentijdse evaluatie onvoldoende vooruitgang tonen. Voor landbouw is de kloof tussen de doelstelling en de prognoses momenteel het grootst.

De landbouwsector is in Vlaanderen goed voor ongeveer tien procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Ongeveer de helft daarvan bestaat uit methaan, voornamelijk afkomstig van de veestapel. Ongeveer een kwart van de uitstoot komt van lachgas (N₂O), vooral door mestopslag. Het overige deel bestaat uit koolstofdioxide (CO₂).

Tweede mijlpaal komt eraan

Nu wil de Commissie een tweede mijlpaal vastleggen in het klimaattraject: een reductie van de broeikasgasuitstoot van 90 procent tegen 2040. Om tegemoet te komen aan de vele tegenstand voorziet de Commissie een meer flexibel kader om deze doelstelling te halen. Zo voorziet het voorstel de mogelijkheid van een beperkt gebruik van internationale koolstofkredieten, waarbij emissiereductie buiten de EU aangekocht wordt, en het gebruik van binnenlandse koolstofkredieten binnen het EU-emissiehandelsysteem. De commissie verwijst naar deze maatregelen als een vangnet voor de resterende emissies van moeilijk te verminderen sectoren.

De Commissie benadrukt echter dat de reducties van de binnenlandse broeikasgasemissies binnen de EU aangevuld met meer koolstofverwijderingen, onder meer door middel van natuurlijke en technologische oplossingen, de hoeksteen blijven van de inzet. Zo zullen de lidstaten maximaal drie procent uitstootbeperking mogen aankopen via carboncredits in derde landen. De kwaliteitscriteria waaraan de credits moeten voldoen, evenals de regels over wie ze mag aanschaffen zullen volgend jaar voorgesteld worden in EU-wetgeving.

Het voorstel van de Commissie zal nu worden voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad.

Vlaanderen niet op schema met klimaatdoelstelling: landbouw loopt grootste achterstand op
Uitgelicht
Een nieuwe evaluatie van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) toont aan dat Vlaanderen zijn eigen emissiereductiedoelstelling van broeikasgassen en die van de EU te...
25 februari 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek