Interesse in ecoregeling om koolstof in de bodem te verhogen, neemt een vlucht
nieuwsMet de introductie van het nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) twee jaar geleden is de interesse in de ecoregeling ‘verhogen van het koolstofgehalte door het aanbrengen van producten met een hoog koolstofgehalte’, zoals stalmest of houtsnippers, bijna verdubbeld. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, kunnen boeren met een LV-AgriLens app foto’s nemen als bewijs dat de stalmest of de houtsnippers werd opgebracht.
Het Vlaams Agentschap Landbouw en Zeevisserij zet in op de verbetering van de bodemkwaliteit en heeft daarom in het nieuwe GLB, dat sinds 2023 van kracht is, subsidies voorzien voor boeren die het koolstofgehalte in hun bodem trachten op te voeren. Dat gebeurt via de ecoregeling ‘verhogen van het koolstofgehalte door het aanbrengen van producten met een hoog koolstofgehalte’ waarbij minstens 10 ton stalmest of houtsnippers per hectare werd opgebracht.
Sinds de introductie van de ecoregeling blijkt haar populariteit sterk vergroot. Zo dienden er in 2023 nog 292 boeren een subsidieaanvraag in voor het toedienen van compost, goed voor 3.725,5 hectare. In 2024 was dat aandeel opgelopen tot 367 boeren en 5.412 hectare. Ook het toedienen van houtsnippers won sterk in populariteit en steeg van 18 boeren en 87,5 hectare in 2023 tot 57 boeren en 198,5 hectare vorig jaar.
Bij de toediening van stalmest steeg het aantal aanvragers van 5.809 in 2023 naar 6.317 in 2024. Het areaal dat wordt behandeld met stalmest om het koolstofgehalte te verbeteren, steeg in dezelfde periode van 76.475,8 ha naar 89.929,1 ha. Ook dit jaar verwacht het agentschap de nodige aanvragen.
Gebruik van LV-AgriLens app met geolocatie
Voor dit jaar ligt het subsidiebedrag op 50 euro per hectare voor stalmest en 602,5 euro per hectare voor houtsnippers. Voor compost, dat ook onder dezelfde regeling valt, bedraagt de subsidie 130 euro per hectare. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moeten landbouwers een foto nemen van de stalmest of de houtsnippers die op het perceel werden opgebracht. De voorkeur van het agentschap gaat hierbij uit naar het gebruik van de gegeotagde LV-AgriLens app, zodat er zekerheid is over locatie en tijdstip van de foto.
Landbouwers die geen gebruik maken van de LV-AgriLens app, moeten ervoor zorgen dat het perceel kan geïdentificeerd worden aan de hand van de foto. “Het wordt daarom aangeraden voldoende uit te zoomen en herkenningspunten zoals gebouwen, een kerktoren in het beeld op te nemen”, klinkt het. Op de foto moet ook zichtbaar zijn dat er stalmest of houtsnippers op het perceel werden gebracht.

Getuigenis: minder nitraatuitspoeling
Een boer die gebruikmaakt van de ecoregeling is Pieter De Bevere uit Roeselare. “Wij proberen op deze manier al jaren de bodemkwaliteit te verbeteren. Door het verhogen van het koolstofgehalte is er minder nitraatuitspoeling en kunnen de planten de nutriënten langer opnemen”, vertelt de groenteteler die de stalmest van zijn vleesveestapel aanbrengt en nog een gedeelte aankoopt. “Groententeelt is zeer intensief. Wat je aan de grond onttrekt, moet je teruggeven.”
De West-Vlaming plant half maart de eerste stalmest uit te rijden over het veld. Hij let daarbij erg goed op de bodemgesteldheid. “Als je te vroeg het land op rijdt, kun je bodemschade aanbrengen waardoor de inspanningen die je doet om de bodemkwaliteit te verbeteren met stalmest en ook groenbedekkers, op korte termijn teniet worden gedaan.
