Ngo’s dienen klacht in tegen versoepeling rapportageplicht: “Overhaaste ontmanteling van Green Deal”

nieuws

Acht internationale ngo's hebben een klacht ingediend bij de Europese Ombudsman tegen het Omnibuspakket van de Europese Commissie. Dat pakket wil de administratieve plichten voor bedrijven op sociaal en milieuvlak terugschroeven. Maar volgens de ngo’s is het pakket ondemocratisch, ontransparant en overhaast genomen.

18 april 2025  – Laatst bijgewerkt om 18 april 2025 19:37 Jozefien Verstraete
dossier mappen documenten1

De Europese Commissie besloot eind februari om bepaalde rapportage- en administratieve plichten te verlichten om zo de Europese bedrijven wat meer zuurstof te geven en competitiever te worden. Eén van de grote veranderingen die de Commissie voorstelt, is een aanpassing aan de duurzaamheidsrapporteringen CSRD. Deze richtlijn verplicht bedrijven om onder meer de milieu-impact van hun volledige waardeketen in kaart te brengen. Door die verplichting te beperken tot grotere bedrijven, zou het aantal rapportageplichtige ondernemingen met 85 procent dalen. Het voorstel werd onlangs door zowel het Europees Parlement en de Raad goedgekeurd. Binnenkort zullen de vereenvoudigingsmaatregelen in werking treden.

Een beslissing die op weinig bijval kan reken van acht milieu- en mensenrechtenngo's, Notre Affaire à Tous, Transport & Environnement, Global Witness, ClientEarth, Friends of the Earth Europe, Anti-Slavery International, Clean Clothes Campaign en European Coalition for Corporate Justice. Zij zien een "overhaaste ontmanteling van de Europese Green Deal” in de vereenvoudigingsoperatie van de EU.

Deze zogenaamde vereenvoudiging draagt ​​niet bij aan het verbeteren van de concurrentiekracht

Acht milieu- en mensenrechtenngo's

Het pakket maatregelen is er volgens hen gekomen zonder enige publieke consultatie, "zonder rekening te houden met het maatschappelijk middenveld, zonder bewijs of evaluatie van de sociale en milieu-impact, en voornamelijk gericht op de beperkte belangen van de industrie."

“Deze zogenaamde vereenvoudiging draagt ​​niet bij aan het verbeteren van de concurrentiekracht”, aldus de ngo’s. “De Europese Commissie negeert zowel het bewijs als de wetenschap. Sterke duurzaamheidswetten zoals CSRD zijn essentieel voor het concurrentievoordeel van de EU, in een wereldmarkt waar consumenten en investeerders steeds vaker verantwoord ondernemen eisen. We hebben keer op keer gezien dat vage beloftes van bedrijven niet de verandering teweegbrengen die we nodig hebben. Het verzwakken van milieu- en mensenrechteneisen is een stap in de verkeerde richting.”

Daarom hebben ze formeel klacht neergelegd bij de Europese Ombudsman. Die moet nu onderzoeken of er sprake is van wanbeheer. Eerder hadden een twintigtal ngo's al een open brief gestuurd naar Stéphane Séjourné, vicevoorzitter van de Europese Commissie bevoegd voor de Industrie.

Von der Leyen: "Serieuze knip in administratieve lasten zonder Green Deal los te laten"
Uitgelicht
Minder regels en administratieve lasten, lagere energieprijzen, meer innovatie en steun voor hoogtechnologische ontwikkelingen als AI: de Europese Commissie heeft woensdag uit...
29 januari 2025 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek