EU schuift duurzaamheidsregels voor bedrijven op de lange baan

nieuws

De Europese Unie stelt de invoering van strengere duurzaamheidsregels voor bedrijven met enkele jaren uit. Zowel de zorgplichtwet als de verplichting te rapporteren over duurzaamheid schuiven op in de tijd. Met deze beslissing wil Europa bedrijven minder administratieve lasten opleggen en hun concurrentiepositie versterken.

15 april 2025 Lize Dieltjens
Lees meer over:
Europa vlaggen_NB

Lidstaten geven finaal akkoord voor uitstel 

Na eerdere goedkeuring door het Europees Parlement, hebben de EU-lidstaten nu ook definitief ingestemd met het uitstel. De maatregel maakt deel uit van de bredere agenda van de Europese Commissie om wetgeving te vereenvoudigen. Onder het motto ‘minder papierwerk, meer duidelijkheid’ moet dit bedrijven helpen om zich sterker te positioneren op de wereldmarkt.

Nieuwe deadlines voor zorgplichtwet en rapportering

De zogenoemde zorgplichtwet (CSDDD), die bedrijven verantwoordelijk maakt voor mensenrechten en milieu-impact in hun hele toeleveringsketen, zal pas vanaf juni 2028 van kracht zijn voor de grootste ondernemingen. Lidstaten krijgen bovendien tot 26 juli 2027 de tijd om de wet te vertalen naar nationale regels.

Ook de richtlijn over duurzaamheidsrapportering (CSRD) wordt met twee jaar uitgesteld. Grote bedrijven moeten daardoor pas vanaf 2028 rapporteren over hun ecologische en sociale impact. Voor beursgenoteerde kmo’s schuift die verplichting zelfs op naar 2029.

Wat houden die regels nu eigenlijk in?

De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) verplicht grote bedrijven om risico’s in hun wereldwijde toeleveringsketens in kaart te brengen en aan te pakken. Denk aan kinderarbeid bij leveranciers of schade aan natuurgebieden. Bedrijven moeten aantonen dat ze proactief optreden tegen mensenrechtenschendingen en milieuschade – niet alleen binnen hun eigen werking, maar ook bij hun zakenpartners.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) legt dan weer vast dat bedrijven transparant moeten zijn over de impact van hun activiteiten op mensen en milieu. Ze moeten hierover jaarlijks rapporteren volgens gestandaardiseerde duurzaamheidscriteria, vergelijkbaar met financiële rapportering. Het gaat onder meer over uitstootcijfers, biodiversiteit, arbeidsomstandigheden en gendergelijkheid. De bedoeling is om investeerders en consumenten beter te informeren en bedrijven aan te moedigen duurzamer te werken. 

Minder regellast, meer rechtszekerheid

Volgens Adam Szlapka, de Poolse minister van Europese Zaken en voorzitter van de EU-Raad, maakt dit uitstel deel uit van een bredere vereenvoudigingsoperatie. “Dit besluit is een belangrijke stap richting minder rompslomp, meer rechtszekerheid en een sterkere positie voor Europese bedrijven”, zegt hij.

Richtlijn treedt binnenkort officieel in werking

De uitgestelde verplichtingen zijn pas definitief van kracht nadat de wet is gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. Daarna hebben de lidstaten tot eind december 2025 om de nodige aanpassingen door te voeren in hun eigen wetgeving.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek