Oekraïne naar WHO tegen aanhoudend importverbod

Oekraïne trekt naar de Wereldhandelsorganisatie (WHO) om een einde te maken aan het importverbod op Oekraïense landbouwproducten bij diverse Oost-Europese landen. Sinds de Russische inval en de blokkades op zee is er een grote toevloed van goedkope Oekraïense landbouwproducten in Bulgarije, Hongarije, Polen, Roemenië en Slovakije. Dit verstoorde de markt aanzienlijk voor de lokale landbouwers. Daarom gaf de Europese Unie in april toestemming om de verkoop van Oekraïense tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloempitten in deze landen tijdelijk te verbieden. Nu vraagt de EU om dat verbod op te heffen, maar Polen, Hongarije en Slovakije gaan niet akkoord. 

18 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 september 2023 7:33
Lees meer over:
vlag oekraïne

Hoewel de Europese Commissie afgelopen vrijdag besloot een einde te maken aan de tijdelijke invoerbeperkingen op graan en andere Oekraïense landbouwproducten, zullen Polen, Hongarije en Slovakije niet gehoorzamen. Dit tot woede van de Oekraïense president. Het land trekt naar de WHO om dit aan te vechten. Dat heeft viceminister van Economie Taras Kachka gezegd aan persagentschap Bloomberg en nieuwssite Politico. 

Juridische procedures 

"Het is belangrijk te bewijzen dat deze maatregelen juridisch fout zijn. Daarom starten we morgen juridische procedures", zo verklaarde Kachka zondagavond aan Politico. Daarnaast overweegt Oekraïne ook vergeldingsmaatregelen tegen voedingsproducten uit de drie lidstaten van de Europese Unie indien de importverboden tegen vrijdag niet zijn opgeheven. Zo zou de regering in Kiev Poolse appelen en ajuinen in het vizier nemen.  

De importverboden in de Polen, Hongarije en Slovakije hebben ook de transit van Oekraïense goederen naar andere landen vertraagd. Die routes zijn nog belangrijker geworden nadat Rusland in juli besloot om een einde te maken aan het internationale akkoord dat de uitvoer van Oekraïens graan via de Zwarte Zee mogelijk maakte. Oekraïne exporteerde voor de oorlog miljoenen tonnen gewassen via de zuidelijke havens aan de Zwarte Zee. 

“Geen eenheid” 

Kachka wijst erop dat deze affaire slecht afstraalt op de EU. “Er is geen eenheid", stelde hij vast. 

Bij de Commissie wou men maandag nog geen commentaar geven op de beslissing van de drie lidstaten. "We zijn de maatregelen nog aan het analyseren", zo reageerde een woordvoerster. Ze wees er wel op dat er wordt gewerkt om de transit van Oekraïense landbouwproducten naar de rest van de wereld te vergemakkelijken. De woordvoerster stipte tenslotte aan dat Oekraïne zich heeft geëngageerd om zelf maatregelen te nemen die moeten vermijden dat de export leidt tot marktstoornissen in de buurlanden. 

Solidariteit 

Sommige landen volgen de beslissing van de Europese Unie wel. Zo liet Bulgarije al langer weten om het importverbod niet te verlengen na 15 september, zelfs indien dit had gemogen. De Bulgaarse premier Nikolay Denkov wil zo solidariteit tonen met Oekraïne. Het stopzetten van het verbod heeft ook een strategisch belang. Bulgaarse producenten van zonnebloemolie kampen met een groot tekort aan zaden, wat met het stopzetten van dit importverbod verholpen wordt. 

Verder gelooft premier Denkov dat deze beslissing zal leiden tot goedkopere voedselprijzen. Of dat ook zal gebeuren, is afwachten. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is vol lof over deze beslissing. “Bulgarije zet het toonvoorbeeld van echte solidariteit”, aldus de president. 

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek