Oekraïne herstelt graancorridor naar buitenwereld

De Oekraïense zeehandel komt opnieuw op gang. Vanuit de haven van Odessa is een eerste vrachtschip vertrokken via een door Kiev aangelegde alternatieve zeeroute. Deze gaat via de Zwarte Zee naar de Bosporus. "Een belangrijke stap voor het herstel van de vrije vaart op de Zwarte Zee". Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski woensdag gezegd op X, het vroegere Twitter. 

17 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 17 augustus 2023 13:59
graanschipOekraine-fotoministryofinfrastructureofukraine

De oorlog in Oekraïne heeft grote gevolgen voor de internationale voedselbevoorrading. Naar schatting 47 miljoen mensen kregen met ernstige honger te maken als gevolg van de hoge voedselkosten in de wereld, deels veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne in 2022. Om humanitaire rampen te voorkomen sloten de Verenigde Naties en Turkije in juli 2022 een deal om via een maritieme corridor, gevrijwaard van het oorlogsgeweld, de voedselbevoorrading voort te zetten. 

Militair doelwit 

In juli 2023 maakte Rusland een einde aan deze deal, en kwam de voedselbevoorrading weer in het slop. Rusland dreigde ermee om elk schip dat vanuit of naar een Oekraïense haven vaart als potentieel militair doelwit te beschouwen. Als reactie deed Kiev hetzelfde met schepen vanuit of naar Oekraïense havens die door Rusland bezet worden. 

Vorige week maakte Oekraïne bekend dat het "tijdelijke" corridors op de Zwarte Zee had geopend voor het transport van Oekraïens graan over zee. "Het eerste civiele schip heeft de nieuwe Oekraïense humanitaire corridor in gebruik genomen", bevestigde Zelenski. 

Havens aangevallen 

Met deze nieuwe route als alternatief, heeft Oekraïne opnieuw een graancorridor naar de wereld. Met het aflopen van de graandeal wil Rusland immers de Oekraïense graanexport over de Zwarte Zee blokkeren. Sindsdien vormt de Donau een belangrijke alternatieve route. Verschillende havens langs de rivier werden door Rusland vanuit de lucht aangevallen. Zo ook afgelopen dinsdagnacht. Volgens Zelenski gaat het om aanvallen tegen "de mondiale voedselbevoorrading". "Elke Russische aanval tegen deze havens brengt een slag toe aan de mondiale prijzen van levensmiddelen en aan de sociale en politieke stabiliteit in Afrika en Azië", klonk het. 

In Washington wordt dezelfde analyse gemaakt. De Russische aanvallen bewijzen dat president Vladimir Poetin zich niets aantrekt van de mondiale voedselzekerheid, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. "Dit is onaanvaardbaar." 

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Beeld: Ministry of Infrastructure of Ukraine

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek