Inflatie vertraagt naar niveau voor Russisch-Oekraïense oorlog

De daling van de energieprijzen laat zich sterk voelen in de inflatiecijfers. De totale inflatie is vertraagd tot een niveau vergelijkbaar met het niveau voor de inval van Rusland in Oekraïne. Wel blijven de prijzen van levensmiddelen, diensten en industriële goederen toenemen in vergelijking met 2022. Dat blijkt uit het halfjaarlijks verslag 2023 van het Prijzenobservatorium van de FOD Economie. 

3 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 augustus 2023 11:46
Lees meer over:
geld euro economie

Sinds het tweede semester 2021 is de totale inflatie in België elk kwartaal blijven stijgen tot eind 2022, om vervolgens te beginnen dalen vanaf het eerste kwartaal 2023 (5,9%). In het tweede kwartaal 2023 kwam de totale inflatie in België, gemeten op basis van het geharmoniseerde indexcijfer van de consumptieprijzen (GICP), uit op gemiddeld 2,6 procent. Dat is het laagste niveau sinds het begin van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Het inflatieniveau is vergelijkbaar met het tweede kwartaal 2021. 

In de voornaamste buurlanden, Duitsland, Frankrijk en Nederland, is de totale inflatie vanaf medio 2021 sterk gestegen om in het vierde kwartaal 2022 een piek te bereiken. In Frankrijk is de inflatie in het eerste kwartaal 2023 stabiel gebleven om vervolgens zeer licht te dalen (6,1% in het tweede kwartaal). De verschillen in de totale inflatie zijn voornamelijk het gevolg van een verschil in de energie-inflatie. In Nederland dalen de energieprijzen ook op jaarbasis, maar minder sterk dan in België. In Duitsland en Frankrijk daarentegen blijft de inflatie voor energie positief, maar veel minder uitgesproken dan in 2022. 

Deze verschillen zijn er omdat de groothandelsprijzen in België sneller worden doorgerekend in de consumentenprijzen voor energie. Zo werken veel Belgische huishoudens met een variabel energiecontract. Variaties in de grondstofprijzen hebben dus een grotere impact op de evolutie van de energieprijzen voor huishoudens in België, zowel naar boven toe als naar beneden zoals nu. 

De versnelling van de energie-inflatie in 2022 was het gevolg van een krimpend aanbod door het Russisch-Oekraïense conflict en de daaruit voortvloeiende sancties tegen Rusland. Bovendien kochten alle Europese lidstaten tegelijk aardgas om hun voorraden aan te vullen wat leidde tot een sterke toename van de vraag net voor het ingaan van de winter. De groothandelprijzen op de energiegrondstoffenmarkten vielen in 2023 terug. De vraag was veel lager dankzij de zachte weersomstandigheden, maar er waren ook grote inspanningen om energie te besparen. Ook de vertraging van de Chinese economie speelt een rol. 

Voor alle andere producten bleef de inflatie stijgen in het eerste kwartaal 2023. Maar in het tweede kwartaal vertraagde de prijsstijging voor levensmiddelen. Voor deze producten gelden er lagere prijzen op de internationale markten. Bij de voedingsindustrie en de industriële goederen was er een minder sterke prijsstijging dan voorheen. Voor diensten is het een ander verhaal. Daar bleef de inflatie stijgen tot 6,5 procent in het tweede kwartaal 2023, onder andere door de hogere loonkosten als gevolg van de automatische loonindexering. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek