Openbaar onderzoek nieuwe landbouwbeleid nog deze week van start

Een derde van de 27 EU-lidstaten heeft zijn deadline gemist om de nationale Strategische Plannen voor het nieuwe GLB in te dienen, onder andere België en Duitsland. In Vlaanderen gaat het openbaar onderzoek op 14 januari van start.

10 januari 2022  – Laatste update 10 januari 2022 18:13
Lees meer over:

Niet minder dan 9 lidstaten hebben de deadline gemist om hun nieuwe strategische plannen aan de Europese Commissie over te maken, schrijft Euractiv. Naast België en Duitsland zijn ook Tsjechië en een aantal Baltische staten vertraagd. Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski bedankte de lidstaten die hun deadline haalden op Twitter.

Een aantal landen had in oktober al aan de alarmbel getrokken toen duidelijk werd dat een cruciale stemming over de invulling van het GLB pas in januari van 2022 zou gebeuren. In Duitsland is het landbouwbeleid een belangrijk speerpunt voor de nieuwe “Stoplicht”-coalitie. Pas begin december werd het coalitie-akkoord beklonken en dat was te laat voor de nieuwe landbouwminister Cem Ozdemir om zijn eigen klemtonen te leggen.

België mag als enige land in Europa twee strategische plannen indienen, waarmee de Europese Commissie de grote beleidsautonomie van de regio’s respecteert, maar ook Vlaanderen miste dus zijn deadline. Bij het Departement Landbouw en Visserij maken ze zich nog geen zorgen: “Uiteraard is er al uitvoerig informeel overleg met de Commissie geweest over het Plan, maar wij willen in dit proces vooral zorgvuldig tewerk gaan, en dit in het belang van alle Vlaamse landbouwers.”

Het openbaar onderzoek over het nieuwe GLB zal van 14 januari tot 14 maart 2022 lopen. Na het afronden van de MER-procedure moet de Vlaamse regering het GLB-plan nog goedkeuren, waarna ook de Europese Commissie zijn goedkeuring moet geven. Om op 1 januari 2023 met een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid te kunnen starten moet er dus op 31 december 2022 een door de Europese Commissie goedgekeurd Strategisch Plan zijn.

Bron: Eigen berichtgeving / EUractiv

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek