Von der Leyen pleit voor “meer dialoog en minder polarisatie” over landbouw

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, laat weten dat er in januari een strategische dialoog met verschillende belanghebbende uit de agrovoedingssector zal plaatsvinden. Dat maakte ze tijdens haar openingsspeech op de EU Agri Food Days bekend. Tijdens haar speech uitte ze ook lof voor de “opmerkelijke veerkracht van de Europese landbouwsector die de afgelopen jaren op de proef werd gesteld door onder meer de mondiale pandemie, de energiecrisis en de inflatie".

13 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 december 2023 9:43 Joris Rigo
Lees meer over:
UrsulaVonderLeyen-EuropeseCommissie-CopyRightEuropeanUnion2023

Veerkracht

Von der Leyen startte vorige week haar toespraak op de EU Agri Food Days in Brussel met een dankbetuiging aan de Europese boeren en voedingsindustrie die “gezond en kwalitatief hoogstaand voedsel produceren”. EU Agri Food Days werd dit jaar voor de eerste keer gehouden en is een jaarlijks evenement gericht op de vooruitzichten van de Europese landbouw, markttrends, voedselzekerheid, duurzaamheid en digitale innovatie.

De voorzitter benadrukte in haar betoog de “opmerkelijke veerkracht” van de Europese landbouwsector die de afgelopen jaren op de proef werd gesteld door onder meer de mondiale pandemie, de energiecrisis en de inflatie. Om de opmerkelijke prestatie van de sector te illustreren, haalde ze de export van landbouwproducten aan die in 2022 met 16 procent gestegen is. Bovendien verklaarde ze dat de EU “op de goede weg vooruit” is. “We zijn een krachtig vijfjarig steunsysteem overeengekomen in de vorm van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het meest ambitieuze GLB vanuit milieu- en klimaatperspectief. Ondersteund door ruim 300 miljard euro aan financiering”, aldus von der Leyen. “Dit is een reden om trots en vol vertrouwen te zijn over de toekomst van de Europese agrovoedingssector.” 

Kwetsbaarheden

Von der Leyen erkent ook de kwetsbaarheden van de landbouwsector en onderstreept de urgentie van een collectieve inspanning om uitdagingen aan te pakken zoals het doorgeven van boerderijen aan de volgende generatie, mislukte oogsten en de impact van inflatie op de betaalbaarheid van voedsel. Ook benadrukte ze in haar speech de gevolgen van de klimaatcrisis voor de sector. “Alleen al dit jaar heeft Europa uitzonderlijke steun van meer dan 500 miljoen euro verleend aan boeren die het zwaarst door crisissen zijn getroffen”, klinkt het bij von der Leyen. “We moeten ons sneller aanpassen om onze voedselproductie te beschermen tegen een meer onvoorspelbare en snel veranderende omgeving.”

Innovatie en natuurgebaseerde oplossingen

“Het goede nieuws is dat we hiervoor oplossingen hebben”, vervolgt ze haar speech. De voorzitter onderstreept dat de sector voorop loopt in de vierde landbouwrevolutie, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technologieën zoals precisielandbouw en 5G-connectiviteit, ondersteund door EU-initiatieven. “Deze revolutie opent volledige nieuwe mogelijkheden”, besluit ze. “Ik ben ook blij om te zien dat de lidstaten en de landbouwgemeenschap via de strategische GLB-plannen hun klimaat- en natuurgerelateerde doelstellingen waarmaken”, vervolgt ze. Von der Leyen stelt dat boeren zich meer en meer richten op de natuurgebaseerde oplossingen waardoor de biodiversiteit, het bodembeheer en de waterveerkracht worden verbeterd.

Consensus

Von der Leyen pleitte daarnaast ook voor gezamenlijke actie, waarbij de eenheid wordt bevorderd tussen alle actoren die actief zijn in de sector. Samen moeten ze uitdagingen overwinnen, kansen omarmen en de weg vrijmaken voor een duurzame, veerkrachtige en welvarende toekomst voor de agrovoedingssector.

In haar State of the Union kondigde von der Leyen reeds “een strategische dialoog” aan met als doel “meer dialoog en minder polarisatie”. Die zal in januari plaatsvinden. Daarin zal ze proberen diverse belanghebbenden samen te brengen om cruciale kwesties te bespreken en een consensus over de toekomst van de landbouw vorm te geven. De dialoog heeft tot doel een perspectief en een eerlijke levensstandaard voor boeren veilig te stellen, duurzame landbouw te ondersteunen, technologische innovatie te benutten en een bloeiende toekomst voor het Europese voedselsysteem te garanderen.

Ook Janusz Wojciechowski, EU-commissaris voor Landbouw, speechte tijdens de EU Agri Food Days. Hij benadrukte onder meer het belang van een “sterkere begroting” voor het GLB. “We moeten erkennen dat de financiering van het GLB ook na 2027 moet worden voortgezet, met een versterkte begroting die is afgestemd op de uitdagingen en taken waarmee de landbouw wordt geconfronteerd.”

Bovendien zei hij dat het landbouwreserve, een instrument van 450 miljoen euro om extra ondersteuning te bieden aan landbouwers in uitzonderlijke tijden, “niet opgewassen is tegen de omvang van de problemen waarmee de EU wordt geconfronteerd". In plaats daarvan riep hij op tot een gemeenschappelijk interventiebeleid. "We hebben een dergelijk instrument nodig in de GLB-begroting”, zei Wojciechowski die hoopt dat de strategische dialoog helpt om dit doel te bereiken.

De landbouwcommissaris stelt tot slot dat er dagelijks ongeveer 800 boerderijen verdwijnen in de EU en pleit bijgevolg voor meer steun voor kleine en middelgrote familiebedrijven. De landbouwcommissaris zegt dat de EU ook na 2027 duurzame landbouw moeten blijven bevorderen en is van mening dat dat nieuwe maatregelen voor landbouwers, in het kader van het GLB of andere beleidsterreinen, gebaseerd moeten zijn op financiële stimulansen in plaats van wettelijke dwang zoals bijvoorbeeld ecoregelingen.

134 landen willen uitstoot landbouw integreren in klimaatdoelstellingen
Uitgelicht
Meer dan 130 landen, waaronder ook ons land, hebben zich op de VN-klimaattop COP28 in Dubai geëngageerd om voedsel en landbouw een prioritaire plaats toe te kennen in hun klim...
4 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / EU

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek