Klimaatverandering is topprioriteit voor Europeanen

De strijd tegen klimaatverandering is voor het eerst helemaal bovenaan de prioriteitenlijst van de Europese burgers beland. Dat blijkt uit de resultaten van een opiniepeiling die het Europees Parlement vrijdag heeft gepubliceerd. Klimaatverandering bleek ook één van de voornaamste redenen waarom mensen in mei gingen stemmen bij de Europese verkiezingen.
1 december 2019  – Laatste update 14 september 2020 14:52
Lees meer over:
De strijd tegen klimaatverandering is voor het eerst helemaal bovenaan de prioriteitenlijst van de Europese burgers beland. Dat blijkt uit de resultaten van een opiniepeiling die het Europees Parlement vrijdag heeft gepubliceerd. Klimaatverandering bleek ook één van de voornaamste redenen waarom mensen in mei gingen stemmen bij de Europese verkiezingen.
Het Europees Parlement laat al jaren regelmatig peilingen uitvoeren naar de opinies en verwachtingen van de Europese burgers over het beleid. Voor deze editie werden in oktober ruim 27.600 mensen uit de 28 lidstaten persoonlijk geïnterviewd.
 
Toen hen werd gevraagd om maximaal drie prioriteiten voor de Europarlementsleden aan te duiden, noemde 32 procent de strijd tegen klimaatverandering en voor het behoud van milieu, oceanen en biodiversiteit. Op de tweede plaats, met 31 procent, belandde de strijd tegen armoede. 24 procent van de respondenten schoof de aanpak van terrorisme en volledige werkgelegenheid naar voren.
 
Klimaatverandering was de meest genoemde prioriteit in elf lidstaten. Zweden spande de kroon (62%), gevolgd door Denemarken (50%) en Nederland (46%). België staat op de negende plaats met 38 procent. Het thema leeft veel minder in de lidstaten in Centraal- en Oost-Europa, waar minder dan 30 procent het thema op zijn prioriteitenlijstje zette. Bulgarije bengelt onderaan met 14 procent.
 
Veel mensen geloven ook dat de wereldwijde protestacties van de klimaatjongeren ook echt iets bereiken. Bijna zes op tien respondenten denkt dat de demonstraties bijdragen tot meer politieke maatregelen op Europees (59%) en nationaal vlak (58%). In België gaat het respectievelijk om 57 en 55 procent.
 
Maandag gaat in Madrid de VN-conferentie over klimaatverandering van start. In de aanloop riep het Europees Parlement deze week met een meerderheid van 429 tegen 225 stemmen symbolisch de noodtoestand op het vlak van klimaat en milieu uit.
 
De kersverse Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen was aanwezig op de openingszitting van de klimaatconferentie in Madrid. Daarmee wilde ze onderstrepen dat de strijdtegen klimaatverandering en de transitie naar een duurzame economie één van de speerpunten van haar beleid wordt. “We willen de voorloper zijn en blijven. Tegen 2050 willen we het eerste klimaatneutrale continent ter wereld worden”, stelde ze.
 
Hoewel Polen, Hongarije, Tsjechië en Estland die doelstelling deze zomer nog niet wilden steunen, hoopt von der Leyen toch dat deze lidstaten mee aan boord zullen stappen. "Ik reken op alle 28 lidstaten, want we zijn ons er allemaal van bewust dat dit een dringende aangelegenheid is. We hebben de droogtes van de voorbije twee jaar gezien, de weerfenomenen. Ze zijn niet nieuw, maar we hebben ze nog nooit met deze intensiteit en frequentie gehad. De wetenschap zegt heel duidelijk dat dit te maken heeft met klimaatverandering", aldus von der Leyen.
 
De Commissievoorzitter ziet ook economische voordelen. "Het is mijn doelstelling van de Green Deal onze nieuwe groeistrategie te maken. Als we dit juist doen, worden we een rolmodel voor innovatie in moderne technologieën die de wereld zal nodig hebben. Nu reeds is de EU goed voor 40 procent van alle patenten voor hernieuwbare energie", aldus de Duitse politica.
 
Het blijft een feit dat de Verenigde Staten zich teruggetrokken hebben uit het klimaatakkoord van Parijs, maar von der Leyen, die bij haar aantreden meteen telefonisch contact heeft gezocht met de leiders van de G7 en G20, ziet op het internationale toneel ook positieve evoluties. "Het is goed nieuws dat China zelf zegt dat het bewust is van klimaatverandering. Dat het land een handel in uitstootrechten invoert, toont aan dat de kwestie ook in China hoog op de agenda staat." 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek