Verkiezingen Argentinië: EU blijft hopen op vrijhandelsakkoord met Mercosur

Naar aanleiding van de recente verkiezingsoverwinning van Javier Milei in Argentinië, hoopt de Europese Unie de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord met Mercosur tegen eind dit jaar rond te hebben. Dat betekent een liberalisering van de meeste invoerheffingen op gequoteerde landbouwproducten uit verschillende Zuid-Amerikaanse landen, zoals rundvlees, suiker en pluimvee.

21 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 november 2023 22:23
Lees meer over:
internationalehandel-container-haven-1250

Nieuwe president

Naar aanleiding van de Argentijnse presidentsverkiezingen feliciteerde de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel (MR), de ultraliberaal en populist Javier Milei met zijn overwinning. Ondanks de kritiek van de nieuwe Argentijnse president op Mercosur, blijft de Europese Commissie hopen om de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tegen eind 2023 rond te krijgen. Mercosur is een economisch samenwerkingsverband waarin Zuid-Amerikaanse landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay) zich hebben verenigd. 

De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, Josep Borrell, sprak de hoop uit dat de Europese Unie en Argentinië onder de nieuwe president Milei hun "partnerschap" kunnen "versterken". Borell hoopt alvast dat de handelsonderhandelingen met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur zo snel mogelijk afgerond kunnen worden.

Nochtans dreigde Millei tijdens zijn campagne om zijn land uit Mercosur terug te trekken. Volgens de nieuwssite Politico noemde hij Mercosur een “fenomenale mislukking” en beschreef het als een “douane-unie van slechte kwaliteit die handelsverstoringen veroorzaakt en haar leden schaadt”.

Handelsakkoord

De onderhandelingen over een handelsakkoord startten in 2010, maar de gesprekken verliepen bijzonder stroef. De EU exporteert hoofdzakelijk industriegoederen naar de Mercosur-landen, terwijl EU voornamelijk agrarische producten uit Mercosur importeert. In 2019 werd er een akkoord tussen de EU en Mercosur bereikt over meer vrije handel. Europa zou verlaging of afschaffing van importheffingen op industriële goederen als auto’s, machines en medicijnen krijgen. En de Mercosur-landen zou profiteren van een stelselmatige liberalisering van de meeste heffingen op landbouwproducten, zoals rundvlees, suiker en pluimvee, hoewel er quota zouden blijven gelden.

Dit princiepsakkoord is echter een uitgewerkt noch goedgekeurd verdrag. Vanuit de Europese landbouwsector kwam er veel kritiek op het akkoord. Ze vreesden voor een verlaging van de normen inzake volksgezondheid en dierenwelzijn. Ook vanuit milieubewegingen kwam er ongerustheid. Onder meer over het gebruik van pesticiden die in Zuid-Amerika wel toegestaan zijn, maar niet in Europa. In 2020 verwierp het Europese Parlement in een rapport de overeenkomst. De deal raakte niet geratificeerd vanwege de Europese bezorgdheid over het milieubeleid van voormalig Braziliaans president Jair Bolsonaro.

Ook de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) uitte zich in 2021 bijzonder kritisch op het EU-Mercosur handelsakkoord: “De raad wijst op de verantwoordelijkheid van het beleid om kwetsbaarheden die aan het indijkvermogen van de land- en tuinbouwsector ontsnappen te voorkomen en weg te nemen. Het ontwerpakkoord doet het tegenovergestelde. Zo wordt er een buitenproportionele toegift gedaan op de invoer van gevoelige producten als rundvlees, pluimveevlees en suiker. De overeenkomst rijmt bovendien niet met de Europese ambities rond verduurzaming binnen de Green Deal, de Farm to Fork Strategy, het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het Gemeenschappelijk Visserijbeleid.”

Sinds Inacio Lula da Silva begin dit jaar in Brazilië de macht heeft overgenomen, lopen er echter opnieuw gesprekken. Een woordvoerder bevestigde maandag dat de Europese Commissie de onderhandelingen "voor het einde van het jaar" wil finaliseren. De gesprekken verlopen volgens hem alvast "zeer constructief". 

Von der Leyen breekt lans voor vrijhandelsakkoord met Mercosur
Uitgelicht
De Europese Unie en de landen van de Mercosur zouden "zo snel mogelijk" een akkoord moeten bereiken over het beoogde vrijhandelsakkoord. Dat heeft Europees Commissievoorzitter...
19 juli 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek