"Geopolitieke update" voor internationale handelsakkoorden nodig, vindt De Croo

Het Europese handelsbeleid heeft nood aan een "geopolitieke update" in het licht van de gewijzigde situatie op het wereldtoneel. Dat heeft premier Alexander De Croo donderdag gezegd na afloop van de eerste dag van de Europese top in Brussel, waar de staatshoofden en regeringsleiders van gedachten wisselden over handel en de concurrentiekracht van Europa.

24 maart 2023  – Laatste update 24 maart 2023 16:11
Lees meer over:
export-haven-vrachtschip-uitvoer-1250

"Er leeft een zeer sterke vraag (in de Europese Raad) om een soort geopolitieke update te maken van alles wat we doen. De internationale handelsakkoorden blijven één van de belangrijkste instrumenten van de Europese Unie, en de wereld is veel veranderd in vijf jaar tijd", stelde De Croo. "We willen het grootste handelsblok ter wereld blijven, handel blijven drijven met de rest van de wereld. Maar met een beetje m eer strategie en een beetje minder naïviteit", voegde hij toe.

Mercosur en Ceta

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz breekt al een tijdje een lans voor een snelle afronding van de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met Mercosur (Brazilië, Uruguay, Paraguay en Venezuela). Na 20 jaar van moeizame gesprekken was er in 2019 een princiepsakkoord, maar dat is nooit bekrachtigd. Gehoopt wordt echter dat het aantreden van president Lula in Brazilië meer garanties kan bieden tegen de ontbossing van het Amazonewoud.

In Franstalig België bestaat een sterk wantrouwen tegen de internationale vrijhandelsakkoorden van de Europese Unie. Zo is het vrijhandelsakkoord met Canada (Ceta) uit 2016 enkel voorlopig in werking getreden omdat het verdrag in België vooralsnog enkel op federaal en Vlaams niveau is geratificeerd.

In handelsverdragen zit vaak een breed landbouwluik vervat. Enerzijds bieden ze veel kansen voor de landbouwsector, omdat de akkoorden op export gericht zijn. Tegelijk roepen dergelijke verdragen ook vaak vragen op over onder meer kwaliteitsgaranties, het gebruik van pesticiden of de milieu-impact van landbouwpraktijken in niet-Europese landen. Dat zou een gelijk speelveld voor landbouwers aan beide zijden in het gedrang kunnen brengen.

“Europese waarden verspreiden”

De Europese Raadsvoorzitter Charles Michel, destijds Belgisch premier, stelde donderdagavond vast dat er onder de leiders overeenstemming bestaat dat internationale handel "een belangrijke pijler van onze welvaart" is, en "een instrument om onze waarden te verspreiden, met sociale en milieustandaarden". "We hebben een goed debat gehad om in de toekomst meer doeltreffende methodes te ontwikkelen".

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek