header.home link

“Vrijhandel mag niet ten koste gaan van mens en milieu”

16 maart 2021

Een coalitie van 450 Zuid-Amerikaanse en Europese ngo’s hebben het platform StopEUMercosur.org gelanceerd om het brede publiek te informeren over de gevolgen van het Mercosur-vrijhandelsakkoord. “De doelstellingen en principes in dit akkoord blijven in tegenspraak met sociale rechtvaardigheid, jobcreatie, klimaatactie, voedselsoevereiniteit en houden mensenrechten en dierenwelzijn tegen”, stelt Wervel, één van de Belgische ondertekenaars. “Dit moet stoppen wanneer de EU haar Green Deal wil waarmaken.”

Lees meer over:
cerrado-goias-brazilie-ontbossing-mercosur-1280

Na 20 jaar onderhandelen kwamen de Europese Unie en de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) in 2019 tot een akkoord over een handelsverdrag. Verschillende milieu- en landbouworganisaties vrezen echter dat de implementatie van dat akkoord zou leiden tot meer ontbossing en inbreuken tegen de mensenrechten en dierenwelzijn. Bovendien zou het vrijhandelsverdrag het levensonderhoud van familiale landbouwers, werknemers en inheemse volkeren bemoeilijken, zowel in Europa als in Zuid-Amerika. “Eigenlijk worden de schendingen van de mensenrechten met dit akkoord aanvaard”, stelt Luc Vankrunkelsven van Wervel.

Daarom vraagt de coalitie van ngo’s aan de politieke leiders van EU en Mercosur om het akkoord te stoppen. “Het vrijhandelsakkoord hoort thuis in een ouderwetse benadering van handel met een zeer slechte geschiedenis”, aldus Vankrunkelsven. “Bedrijfsbelangen worden bediend zonder respect voor de planetaire grenzen en met een onhoudbare sociale ongelijkheid.”

Het vrijhandelsakkoord hoort thuis in een ouderwetse benadering van handel met een zeer slechte geschiedenis

Luc Vankrunkelsven - Wervel

Ondertussen hebben verschillende lidstaten van de EU het ratificatieproces uitgesteld. Ook het Europees parlement heeft zijn bezorgdheden al geuit.

Om hieraan tegemoet te komen, onderhandelt de Europese Commissie verder met de Mercosur-landen over de voorwaarden voor ratificatie die zouden kunnen leiden tot een extra protocol. Toch is de coalitie van ngo’s er niet van overtuigd dat een extra protocol of verklaring de problemen met het akkoord zullen verhelpen.

“Het hoofdstuk over handel en duurzame ontwikkeling blijft zeer vaag en vrijblijvend”, klinkt het. “De doelstellingen en principes in dit akkoord zijn in tegenspraak met sociale rechtvaardigheid, jobcreatie, klimaatactie, voedselsoevereiniteit en houden mensenrechten en dierenwelzijn tegen. Dit moet stoppen wanneer de EU haar Green Deal wil waarmaken.”

De 400 organisaties ondersteunen een modern handelsmodel dat gericht is op sociaal-rechtvaardige en ecologisch-herstellende principes. “Daarom vragen wij de politieke leiders om te handelen in het belang van de mensen en niet de winsten, en het huidige handelsakkoord te stoppen.”

Voor België zetelen 23 organisaties in de coalitie, waaronder Wervel, de Flemish Milk Board, 11.11.11 en Climaxi. Meer info op StopEUMercosur.org

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek