EU-voorzitter Portugal wil Mercosur-akkoord deblokkeren

Tijdens zijn voorzitterschap van de Europese Unie wil Portugal de komende maanden het omstreden vrijhandelsakkoord met het Latijns-Amerikaanse Mercosur deblokkeren. Volgens Lissabon staat de geloofwaardigheid van de EU op het spel. "Het is onze plicht", verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Augusto Silva. "Wij hebben onze vrienden uit Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay gezegd dat wij, na twee decennia van onderhandelingen, klaar waren om een akkoord te sluiten."

7 januari 2021  – Laatst bijgewerkt om 7 januari 2021 20:51
Lees meer over:

De Europese Unie en Mercosur bereikten in juni 2019 een akkoord dat de grootste vrijhandelszone ter wereld moet creëren, maar de ratificatie van het verdrag loopt niet van een leien dakje. Met name de ontbossing van het Amazonewoud baart steeds meer lidstaten zorgen. Ondertussen hebben al zeven lidstaten hun hakken in het zand gezet: Oostenrijk, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Nederland, Duitsland en ook in ons land is er protest tegen het akkoord.

Portugal, dat de komende zes maanden de Europese ministerraden leidt, wil niettemin vasthouden aan het vrijhandelsverdrag. Volgens Silva respecteert het akkoord de "basisvereisten" op vlak van de rechten van werknemers, milieubescherming en eerlijke concurrentie en zal Portugal de andere lidstaten proberen overtuigen om het licht op groen te zetten.

Eerder had ook premier Antonio Costa tegenover de pers gehamerd op het belang van het akkoord met Mercosur. "We moeten open blijven tegenover de rest van de wereld", zei de centrumlinkse politicus in Lissabon. "We mogen strategische autonomie niet verwarren met protectionisme."

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek