header.home link

Federaal parlement loopt niet warm voor Mercosur-deal

25 februari 2021

Europees commissaris voor Handel Valdis Dombrovskis heeft in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken het handelsakkoord verdedigd dat de EU met de Mercosur-landen heeft afgesloten, maar stootte op kritische parlementsleden. Zowel bij de meerderheid als bij de oppositie roept het akkoord heel wat vragen en zelfs tegenkantingen op.

Lees meer over:

De Europese Unie en de landen van de Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) sloten in 2019 een politiek akkoord over een handelsverdrag. Dat moet nu nog worden goedgekeurd. "Dit akkoord is van cruciaal belang voor de wederzijdse handel en investeringen", zei Europees commissaris voor Handel Valdis Dombrovskis daarover in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Hij wees erop dat de meeste douanerechten op de uitvoer van EU-producten zal worden beperkt. "Het is niet onbelangrijk dat de Europese Unie het eerste blok is dat zich met de Mercosur engageert, want als wij het niet doen, doen anderen het en zij zullen zeker andere klemtonen leggen, die ons niet zullen bevallen."

Veel bedenkingen bij akkoord

De Kamerleden reageerden weinig enthousiast op de uitleg van Dombrovskis. "Het akkoord jaagt veel EU-burgers schrik aan", zei Malik Ben Achour (PS) na afloop van zijn betoog. "Wereldwijd zullen prijzen onder druk komen, de sociale en milieurechten dreigen geschaad te worden en de impact van pesticiden en antibiotica doet zorgen rijzen om de volksgezondheid."

Ook Samuel Cogolati (Ecolo-Groen) had vragen bij voorspelde negatieve gevolgen voor de kleinschalige, familiale landbouw – ‘zowel hier in Europa als in het Amazonegebied’. Erik Gilissen (Vlaams Belang) maakt zich zorgen om het gelijk speelveld voor landbouwers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, terwijl Steven De Vuyst (PVDA) Dombrovskis de retorische vraag stelde of de EU het akkoord niet moet gaan heronderhandelen als het zijn eigen normen en waarden wil respecteren.

In naam van CD&V zei Els Van Hoof het handelsakkoord te steunen ‘omdat het uitzicht biedt op meer jobs’. Maar de Vlaamse christendemocraten steunen wel het Franse voorstel om aan het akkoord een verklaring te hechten met duidelijk afspraken die grootschalige ontbossing, aantasting van de arbeidsrechten en de ‘marginalisering’ van de familiale landbouw moet tegengaan. Vicky Reynaert (sp.a) wil dan weer niet dat er een interpretatieve verklaring aan de tekst wordt toegevoegd, maar hamert op een protocol dat afspraken rond duurzame ontwikkeling afdwingbaar maakt.

Nieuws had Dombrovskis de Kamerleden niet te vertellen. Of het moest zijn dat de Europese Commissie nog niet beslist heeft hoe ze de ratificatie van het akkoord wil aanpakken. Anneleen Van Bossuyt (N-VA) had hem namelijk gevraagd of de tekst zou opgesplitst worden. Vicky Reynaert waarschuwde alvast dat voor de sp.a niet met een apart luik mag worden gewerkt dat enkel de zuivere handelsafspraken bevat en niet door de nationale parlementen zou moeten worden goedgekeurd. "Voor ons is dit een package deal", zei ze.

ABS rekent op ‘verstandige stellingnames’

Ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) stelt zich vragen bij het akkoord zoals het nu voorligt. “Enerzijds trekt Europa volledig de kaart van haar Green Deal, met klimaatneutraliteit voor Europa tegen 2050, maar bijvoorbeeld ook de reductie van gewasbeschermingsmiddelen met de helft tegen 2030”, beargumenteert Hendrik Vandamme, voorzitter van ABS. “Dat gebeurt terwijl anderzijds de deur wordt opengezet voor de import van producten die vandaag én morgen niet voldoen aan de productiewijzen die wij moeten hanteren. Tientallen gewasbeschermingsmiddelen die hier verboden zijn, worden nog gebruikt in Zuid-Amerika. Er wordt duidelijk met twee standaarden en twee maten en gewichten gewerkt, wat indruist tegen alle logica. Dat alleen al getuigt écht niet van deugdelijk Europees bestuur.”

Er wordt duidelijk met twee standaarden en twee maten en gewichten gewerkt, wat indruist tegen alle logica

Hendrik Vandamme - Voorzitter ABS

Volgens het ABS komt het er nu op aan om het vertrouwen van de eigen landbouwers niet te beschamen. “Wij rekenen op een verstandige stellingname vanwege de Vlaamse parlementairen én de huidige Vlaamse Regering, ter verdediging en van de deelsectoren rund, gevogelte en suiker in Vlaanderen”, klinkt het. “In iedere Europese impactstudie die de voorbije twee decennia opgeleverd werd, komen die gevoelige sectoren keer op keer terug naar voor als de sectoren waar de impact onmiskenbaar groot zal zijn, ook bij ons. Zeker wanneer het akkoord zou afgerond worden zoals het vandaag voorligt.”

Het feit dat Nederland en Duitsland, ooit de grootste voorstanders van het akkoord, hun ‘kar gekeerd hebben’ is volgens ABS meer dan een teken aan de wand. “Wij, als kleine Vlaamse boeren, rekenen op veel gezond boerenverstand bij alle Belgische en Vlaamse betrokkenen, in het belang van onze boeren, maar evenzeer in het belang van alle andere Vlamingen”, besluit Hendrik Vandamme.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek