Invoering European Chicken Commitment vergroot Europese afhankelijkheid van pluimveevlees
nieuwsAls pluimveehouders in Europa in 2026 massaal overstappen op het lastenboek van European Chicken Commitment (ECC), heeft dat een grote impact op onze zelfvoorzieningsgraad. Binnen dit lastenboek wordt met trager groeiende kippen gewerkt en is er een bezettingsgraad voorzien van 30 kilo per vierkante meter. AVEC, de overkoepelende organisatie van pluimveeverwerkende bedrijven, becijferde eerder dit jaar dat de productie in Europa hierdoor met 44 procent zal dalen en de kostprijs met 38 procent per kilo zal toenemen. Uit recent onderzoek van Proefbedrijf Pluimveehouderij blijkt ook dat de ammoniakemissie vele malen hoger ligt.
De European Chicken Commitment (ECC), ook wel Better Chicken Commitment (BCC) genoemd, werd in 2017 afgetrapt aan de hand van afspraken tussen dierenwelzijnsorganisaties, supermarktketens en voedingsmiddelenbedrijven. Een aantal grote agrovoedingsbedrijven zetten hun handtekening onder het convenant dat een verbetering van het dierenwelzijn nastreeft. Onder hen Unilever, Nestlé, Dr. Oetker, Ikea, Marks & Spencer, Waitrose en KFC.
Eén van de gemaakte afspraken is dat er een trager groeiend ras wordt ingezet met een maximale daggroei van 60 gram. Daarnaast is er een maximale bezettingsdichtheid van 30 kilo per vierkante meter en ook zijn er voorwaarden op gebied van daglichtvoorziening. Doel is om tegen 2026 aan deze richtlijnen te voldoen.
Voorlopig geen verplichting
Uit een onderzoek van AVEC, de overkoepelende organisatie van pluimveeverwerkende bedrijven, blijkt dat de overstap naar dit label grote gevolgen heeft. Danny Coulier van de Vlaamse sectorfederatie Landsbond Pluimvee benadrukt dat het lastenboek geen wettelijke verplichting is. “Maar als alle verwerkende bedrijven zouden instappen, zijn we mogelijk gedwongen om te volgen.”
Volgens AVEC zou dat dus grote gevolgen hebben. De organisatie becijferde dat de productie van pluimveevlees met 44 procent zou afnemen als alle Europese bedrijven op het systeem zouden overstappen. Doordat met een ander, trager groeiend ras gewerkt wordt, duurt het niet 31 tot 40 dagen voordat een braadkip zijn slachtrijpe gewicht bereikt heeft, maar 37 tot 51 dagen. Daarnaast zal de bezettingsgraad van 30 kilo per vierkante meter ook een grote efficiëntiedaling betekenen, vergeleken met de huidige norm van 42 kilo per vierkante meter. Dit alles leidt ook tot een stijging van de kostprijs met 38 procent.
Waarom zouden we alles overboord gooien en onze genetica in de prullenmand gooien om over te stappen op anderen rassen?
Aangewezen op import met meer impact
AVEC argumenteert dat de ECC de zelfvoorzieningsgraad van Europa voor pluimvee achteruitgaat. Dat betekent dat we afhankelijker worden van importkip. “Dit terwijl geïmporteerd pluimveevlees waarschijnlijk aan minder strenge eisen voldoet”, klinkt het. Coulier benadrukt dat de consumptie van kippenvlees mondiaal en ook in Europa nog steeds in de lift zit. Ook de prijsstijging is volgens hem nefast voor de sector en vooral voor de consumenten. “Door inflatie en hoge energieprijzen hebben de consumenten het niet makkelijk. Ik vraag me af of het dan ethisch verantwoord is om de prijs van kippenvlees op te voeren.”
Coulier, die zelf ook braadkippen houdt in Alveringem, stelt dat de pluimveehouderij stappen zou kunnen zetten om het dierenwelzijn verder te vergroten. Denk aan het sleutelen aan de bezettingsgraad en het invoeren van dagverlichting in de stallen. “Maar waarom zouden we alles overboord gooien en onze genetica in de prullenmand gooien om over te stappen op anderen rassen?”
De huidige braadkippenrassen worden volgens hem gekenmerkt door een hoge efficiëntie op het gebied van voederconversie. Ze scoren eveneens goed op het gebied van ammoniakuitstoot. AVEC vult nog aan dat de Europese pluimveehouderij in het ECC-systeem 35 procent meer water nodig heeft en dat de CO2-uitstoot per kilogram geproduceerd kippenvlees met bijna 25 procent toeneemt. Volgens Coulier zijn er dus ook duurzaamheidsargumenten tegen dit nieuwe systeem. Zo heeft onder andere McDonald's zich om deze reden onthouden van ondertekening van het convenant.

Stikstofuitstoot tot drie keer zo hoog
De bevindingen van AVEC op het gebied van klimaat en milieu worden bevestigd door het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel. Tijdens vier productierondes heeft men de verschillende parameters voor het trager groeiende ras bij een bezettingsgraad van 30 kilo per vierkante meter in kaart gebracht. “Doordat er gewerkt wordt met een trager groeiend ras, dat zo’n negen dagen langer groeit dan het reguliere ras, ligt de stikstofuitstoot per ronde dubbel zo hoog”, vertelt Kris De Baere van de onderzoeksinstelling.
De Baere verklaart deze resultaten onder andere door het feit dat het strooisel droger en losser blijft. “Hierdoor kan de stikstof makkelijker vervluchten in de vorm van ammoniak.” Omdat er ook zo’n dertig procent minder kippen in de stal staan (30 kg/m² vs 42 kg/m²) ligt de stikstuitstoot per ECC-kip in totaal maar liefst drie keer zo hoog dan in het reguliere systeem van de braadkippenhouderij.”
Maar hoewel de milieulast hoger ligt, is het ECC-systeem wel diervriendelijker. “Zo zien we minder schade aan de voetzolen wat verklaard zou kunnen worden door het lossere en drogere strooisel”, aldus De Baere. Daarnaast zou ook een grotere beweeglijkheid van de ECC-kippen kunnen duiden op een hoger welzijn.
Colruyt
Alhoewel de Better Chicken Commitment zeker nog geen gemeengoed is in de retail, zetten sommige supermarktketens wel al in op het concept. “Sinds 2022 liggen de eerste kippenproducten in de winkel die al voldoen aan Better Chicken Commitment: een trager groeiend ras, 40 procent meer ruimte per kip, voldoende zitstokken, piksubstraten zoals strobalen en installatie van ramen om daglicht te garanderen”, klinkt het bijvoorbeeld op de website van Colruyt. Je herkent deze producten aan de hand van de ‘Stap voor stap’-sticker.
