EU zet juridische stappen tegen België wegens uitblijven van een nationaal Klimaatplan
nieuwsDe uiteindelijke deadline voor België om het nationaal Energie- en Klimaatplan voor te leggen aan de EU was eind juni. Maar tot op vandaag heeft de Europese Commissie nog niets mogen ontvangen van ons land. Om België wakker te schudden heeft de Commissie nu een inbreukprocedeure gestart die finaal kan leiden tot boetes. Ons land is niet de enige lidstaat die de deadline gemist heeft, van de 27 EU-lidstaten hebben er slechts 12 lidstaten al hun plannen ingediend.
Het Klimaatplan moet aan de EU uitleggen welke aanpak we zullen hanteren om de Europese klimaatdoelstellingen te halen. Zo moet België tegen 2030 47 procent minder CO2 uitstoten in vergelijking met 2005. Volgens recente berekeningen zat ons land in 2022 nog maar aan een daling van 17 procent. “België heeft nog een lange weg te gaan”, reageert Yvon Slingenberg van het EU-directoraat-generaal voor Klimaatactie.
Dat België de deadline niet haalde, zou de schuld zijn van Vlaanderen. Want zowel de Waalse, Brusselse als de federale regering wilden hun deel op tijd indienen. Vlaanderen wou echter niet dat het Klimaatplan vertrok naar Europa vooraleer er een nieuwe Vlaamse regering gevormd was. Maar nu er een Vlaamse regering is, blijkt het plan nog steeds niet aangekomen te zijn bij de Commissie.
Aan VRT NWS laat de nieuwe Vlaamse minister van Klimaat Melissa Depraetere (Vooruit) weten dat "we de komende jaren een ambitieus klimaatbeleid voeren dat betaalbaar is voor iedereen". "We zetten stappen richting een uitstootvermindering van 47 procent. Ik vind het daarnaast belangrijk dat de inspanningen eerlijk verdeeld worden. Daarover zal ik moeten samenzitten met mijn Brusselse, federale en Waalse collega's."
Maar de Europese Commissie lijkt het treuzelen en de onduidelijke communicatie over het Klimaatplan beu te zijn. Na het missen van de deadline heeft de Commissie aan ons land gevraagd om duidelijkheid te verstrekken wanneer men het Klimaatplan mocht verwachten. “Daar is België niet in geslaagd”, duidt Yvon Slingenberg van de Europese Commissie. “Daarom starten we nu een inbreukprocedure op."
"We moeten vooruit"
Bij zo'n inbreukprocedure kan de Europese Commissie uiteindelijk naar het Europees Hof van Justitie stappen en dat kan op zijn beurt uiteindelijk leiden tot boetes. De Commissie laat aan VRT NWS weten dat ze altijd probeert te vermijden dat het zover komt. "De meeste inbreukprocedures leiden ertoe dat de lidstaten hun geschil met de Commissie alsnog regelen in onderling overleg, nog voor het Hof van Justitie eraan te pas komt", klinkt het. En daar laat de Commissie ook een opening voor. "We begrijpen dat er verkiezingen zijn geweest, en dat er nu een nieuwe regering is", aldus Slingenberg. "Maar nu moeten we vooruit."
Momenteel is België één van de 15 EU-lidstaten die hun Klimaatplan nog niet hebben ingediend. Volgens Slingenberg onderneemt de Europese Commissie ondertussen juridische stappen bij elke lidstaat die zich niet aan de afspraken heeft gehouden.

Bron: VRT NWS