Europees Parlement debatteert over boerenwelzijn

De boodschap die Duitse landbouwers meebrachten tijdens hun recente protestactie, acties die intussen ook in België en Frankrijk volop ingang vinden, werd ook gehoord tot in het Europese Parlement in Straatsburg. Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski sprak er over de vele uitdagingen die de sector te slikken krijgt. Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere riep op om het strategisch belang van lokale voedselproductie te erkennen in woorden, daden én centen.

24 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 24 januari 2024 11:13
europeesparlementstraatsburgstemmingbiolandbouwrapport3mei2022-2

De leden van het Europees Parlement komen twaalf keer per jaar samen in Straatsburg om er tijdens plenaire vergaderingen te debatteren en te stemmen over Europese wetgeving. Op 17 januari was ook Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski aanwezig. Hij heeft als taak ervoor te zorgen dat er voldoende voedsel wordt geproduceerd in Europa zonder daarbij de transitie naar duurzamere, meer klimaatrobuuste en innovatieve landbouw uit het oog te verliezen.

Boeren laten hun stem horen

Wojciechowski bracht in Straatsburg een pleidooi voor meer dankbaarheid voor landbouwers die in deze zeer uitdagende tijden aan voedselproductie doen. Hij haalde niet alleen de uitdagingen aan die de coronapandemie met zich meebracht, maar ook de oorlog in Oekraïne en het steeds extremere klimaat. “Elk van deze crisissen heeft onze landbouwers hard geraakt. Maar ondanks dit alles zijn ze er wel voor blijven zorgen dat Europa zelfvoorzienend in heel wat voedingsproducten, zoals granen, vlees, melk, fruit en groenten. Onze dankbaarheid is hier op zijn plaats. Boeren lieten hun stem horen op straat en binnenkort zullen ze dat ook kunnen doen in het stemhokje bij de Europese verkiezingen.”

Ongerustheid op het terrein

Europa is vandaag ‘s werelds grootste exporteur van voedsel met een positieve handelsbalans van 58 miljard euro. Het lijkt erop dan 2023 een economisch sterk jaar zal geweest zijn, want export steeg en import nam af. Tot zover het mooie economische plaatje, want er was ook aandacht voor de keerzijde van de medaille. Zo gaf Wojciechowski toe dat de openheid van Europa om Oekraïens graan te importeren heeft gezorgd voor een overaanbod op onze markt en zware concurrentie voor Europese boeren. “De Europese Commissie wil Oekraïne op economisch vlak blijven steunen maar we bekijken hoe we dat kunnen doen zonder onze eigen markt te benadelen.” De Eurocommissaris voor Landbouw gaf ook toe dat de 4 procent (of 3% in bepaalde gevallen) niet-productieve teelten die vanaf dit jaar verplicht worden vanuit het Europese GLB, voor heel wat ongerustheid zorgen op het terrein. Tot slot benadrukte hij ook de moeilijkheden die bestaan rond het vinden van voldoende geschikte arbeidskrachten in de sector.

Net op die plaatsen waar de grond ons de meeste opbrengsten geeft, net daar waar Europa haar voedselzekerheid het best kan waarborgen, voelen landbouwers zich het meest beknot in hun bedrijfsvoering

Tom Vandenkendelaere - EU-parlementslid (cd&v)

Erken onze boeren

Ook in Straatsburg was Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere (cd&v). Hij sprak collega-parlementsleden en de Eurocommissaris aan op het belang van erkenning voor landbouwers, zowel in woorden, daden als in centen. “Net op die plaatsen waar de grond ons de meeste opbrengsten geeft, net daar waar Europa haar voedselzekerheid het best kan waarborgen, voelen landbouwers zich het meest beknot in hun bedrijfsvoering”, zegt Vandenkendelaere. “Het cumulatief effect van een gebrek aan waardering, structureel lagere lonen, ongekende vergunningsonzekerheid en goedbedoelde milieuwetgeving die in de praktijk in de nek van individuele boeren terechtkomt, zorgt terecht voor veel ongenoegen. Bovendien investeren we onvoldoende in belangrijke functies op het platteland, wat resulteert in haperend openbaar vervoer, duurdere energie of het wegvallen van lokale voorzieningen.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek