Von der Leyen herverkozen: verder met de Green Deal en betere bescherming voor landbouwers

nieuws

Ursula von der Leyen mag zich opmaken voor een tweede vijfjarige termijn als voorzitter van de Europese Commissie. Een duidelijke meerderheid van 401 parlementsleden, op een totaal van 720, schaarde zich achter haar. Welke speerpunten schuift ze naar voren voor de landbouwsector?

18 juli 2024 Isabelle Braet
ursulavonderleyen-copyrightEuropeanUnion2024

Voorafgaand aan de stemming, gaf Ursula von der Leyen een toespraak voor het Europees Parlement. Daarin nam ze het onder meer op voor de landbouwers en zei ze iets te willen doen aan de problemen waarmee ze kampen. “Ik zal ervoor zorgen dat ze een eerlijk inkomen krijgen", zei de Duitse. "Niemand zou gedwongen mogen worden om voeding onder de productiekostprijs te verkopen." Daarom wil ze de positie van boeren in de waardeketen versterken.

Die landbouwers moeten beter voorbereid worden op de impact van de klimaatverandering, ging Von der Leyen verder. Daarom is het voor haar ook essentieel om verder te gaan met de Green Deal, waarbij de doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen met 90 procent te verminderen tegen 2040 wordt verankerd in de Europese klimaatwet. "We moeten het pad blijven volgen van de doelstellingen die uiteengezet zijn in de Europese Green Deal." Ze stelt een strategie voor duurzaam waterbeheer in het vooruitzicht en wil landbouwers, die inspanningen leveren voor de biodiversiteit, de natuur en het klimaat, extra belonen.

Het was de voorbije maanden, in navolging van de massale boerenprotesten, vooral Von der Leyens eigen Europese Volkspartij (EVP) die meer aandacht voor de landbouwsector vroeg.

Investeringscommissie

Verder in haar speech lag de nadruk op het behouden van de welvaart en het aanzwengelen van de Europese concurrentiekracht. Die heeft nood aan "een belangrijke boost", klonk het. Von der Leyen bepleitte onder meer een afbouw van de administratieve rompslomp voor ondernemingen, met een vicevoorzitter in de Commissie die daarop speciaal zal toezien.

Ze wil dat er forser wordt geïnvesteerd. "Europa heeft meer investeringen nodig. Van landbouw tot industrie. Van digitale tot strategische technologieën. Maar ook in mensen en hun vaardigheden." De nieuwe Europese Commissie zal een investeringscommissie worden, zei Von der Leyen. Het voltooien van de kapitaalmarktenunie kan volgens haar jaarlijks 470 miljard euro vrijmaken. Dat moet komaf maken met de gewoonte dat elk jaar honderden miljarden Europees spaargeld naar Amerikaanse en andere markten vloeien, waar het wordt gebruikt om Europese ondernemingen op te kopen, aldus Von der Leyen. "We moeten deze enorme rijkdom gebruiken om hier in Europa groei te creëren."

ursulavonderleyenEP-copyrightEuropeanUnion2024

Zoals de Italiaanse oud-premier en professor Enrico Letta onlangs nog voorstelde in een veelbesproken rapport, wil Von der Leyen een Europese Spaar- en Investeringsunie in het leven roepen. "Europese start-ups zouden zich niet naar de VS of Azië moeten wenden om hun groei te financieren. Wat ze nodig hebben om te groeien, zouden ze hier in Europa moeten kunnen vinden."

Maar om zulke massale private investeringen te mobiliseren, is ook publiek geld nodig. Momenteel zijn de herstel- en veerkrachtfaciliteit (RRF) van het herstelplan NextGenerationEU en de Europese begroting daarvoor opgetuigd, maar "over een paar jaar komt daar een einde aan", zei Von der Leyen, die daarmee de deur lijkt dicht te doen voor een nieuw relancefonds. In de volgende meerjarenbegroting (vanaf 2028) wil ze een Europees Concurrentiefonds integreren om grote investeringen te garanderen in groene technologie, AI en andere toekomstgerichte sectoren.

Naast de verdere uitrol van de Green Deal verder, neemt de Commissievoorzitter zich ook voor om binnen de eerste 100 dagen van haar mandaat een "Clean Industrial Deal" te presenteren. De Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal maken zal niet lukken zonder in te zetten op innovatieve technologieën, vindt Von der Leyen. In haar toespraak repte ze er niet over, maar in de politieke richtsnoeren voor haar tweede Commissie, die ze donderdagochtend vrijgaf, zegt ze vast te houden aan de uitfasering van nieuwe auto's met brandstofmotoren tegen 2035. Dat zal evenwel niet lukken zonder een "technologieneutrale aanpak". Synthetische brandstoffen (of e-fuels) zullen in de transportsector dan ook een rol te spelen hebben, aldus Von der Leyen, die daarmee een opening maakt naar de liberale familie. 

Boerenbond: "Geheel moet kloppen"

Dat von der Leyen verkozen is met een overschot aan stemmen, geeft haar volgens Giel Boey, beleidsadviseur bij Boerenbond, een sterk mandaat voor de komende vijf jaar. “In haar statement is ons opgevallen dat ze de focus legt op de verdere implementatie van de Green Deal en niet zozeer op een verdere uitbreiding ervan. Dat is goed nieuws, want er liggen meer dan genoeg doelstellingen op de plank”, zegt hij.

“Ze wil ook werk maken van een Clean Industrial Deal, terwijl we voor de land- en tuinbouw ook een duidelijke ‘deal’ nodig hebben. De visie op landbouw en voeding waarvan sprake, moet omgezet worden in concrete beleidspunten die moeten kunnen worden waargemaakt via het Europese budget, het GLB of andere regel- en wetgevingen. Streven naar meer duurzaamheid is een goede zaak, maar het mag niet haaks staan op andere doelstellingen. Het geheel moet kloppen.”

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Beeld: European Union 2024

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek