Eurocommissaris Hansen kritisch over inkrimping Nederlandse veestapel
nieuwsEurocommissaris voor Landbouw Christophe Hansen heeft bedenkingen bij de kunstmatige krimp van de Nederlandse veestapel via opkoopregelingen. Dat zei hij tijdens een bezoek aan de Tweede Kamer in Nederland, meldt Nieuwe Oogst.
Hansen trok donderdag een uur uit om in gesprek te gaan met de landbouwcommissie van de Tweede Kamer. Tijdens dit overleg vroeg Christine Teunissen, Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, naar zijn mening over de hoge veedichtheid in Nederland. Ze stelde dat Nederland daardoor zijn doelen op het vlak van water- en milieukwaliteit niet haalt en vroeg of minder vee geen deel van de oplossing is.
De Eurocommissaris noemde vee een essentieel onderdeel van de voedselproductie, maar ging niet specifiek in op de situatie in Nederland. Hij wees op de algemene daling van de veestapel binnen de Europese Unie in de afgelopen jaren en benadrukte dat hij kunstmatige inkrimping "niet zou adviseren". "Maar het is de keuze van Nederland om het zo te doen", voegde hij eraan toe. Hoewel hij de uitdagingen ziet, gelooft hij dat innovatie veel problemen kan oplossen.

Organische mest als oplossing
Hansen ziet ook mogelijkheden voor het Nederlandse mestoverschot. Volgens hem is er in verschillende delen van Europa een tekort aan hoogwaardige organische mest. Als de EU minder afhankelijk wil worden van kunstmest uit landen zoals Rusland en Wit-Rusland, moet dit overschot beter benut worden. Om die reden ziet hij ook kansen voor het gebruik van renure.
Voedselsoevereiniteit en geopolitiek
Zijn standpunt over de veestapel past binnen zijn bredere visie op de rol van de landbouw in Europa. Hansen benadrukte het belang van voedselsoevereiniteit binnen de EU. "We hebben voedselzekerheid te lang als vanzelfsprekend beschouwd, maar dat is voorbij. Voedsel is op geopolitiek niveau een wapen geworden", aldus de Eurocommissaris.
Hij waarschuwde voor de gevolgen van een dalende voedselproductie in Europa. "Als we de productie verminderen in de regio's waar dit op de meest duurzame manier kan gebeuren, is dat geen verstandige keuze. Het leidt tot meer import en verhoogde afhankelijkheid van externe leveranciers, wat onwenselijk is." Dit geldt niet alleen voor voedsel, maar ook voor andere landbouwproducten zoals kunstmest en eiwitgewassen, gaf hij nog mee.

Steeds meer monden te voeden
Europa moet volgens Hansen ook rekening houden met de groeiende wereldbevolking. "Als wij niet in staat zijn om in onze eigen voedselvoorziening te voorzien, zullen we moeten importeren uit landen waar de bevolking sneller groeit en waar dat voedsel zelf hard nodig is. We hebben de plicht om de wereld te helpen voeden", aldus de Eurocommissaris.
Innovatie als sleutel
Hansen is een groot voorstander van innovatie in de landbouw en prijst de bijdrage van de Nederlandse kennissector, waaronder Wageningen University & Research (WUR). Hij benadrukt echter dat er tientallen miljarden euro’s nodig zijn om innovatie grootschalig uit te rollen binnen de EU.
De Europese Commissie kan zelf ook bijdragen aan een versnelde innovatie, bijvoorbeeld door snellere toelatingsprocedures voor biologische gewasbeschermingsmiddelen en een soepeler kader voor nieuwe genomische technieken.
Hansen is de eerste Eurocommissaris voor Landbouw in zeven jaar die Nederland officieel bezoekt. Tijdens zijn verblijf bezocht hij een Nederlandse tomatenkwekerij en voerde hij gesprekken met de Tweede Kamer en landbouworganisatie LTO Nederland. Vrijdagochtend reist hij door naar een Nederlandse melkveehouderij.
Het bezoek kadert in zijn plan om boerderijen te bezoeken in alle lidstaten van de Europese Unie. Eerder was hij al te gast bij witloofteler Sam Magnus en bij melkveehouder Bart Vanderstraeten, toevallig beiden in Merchtem.

Bron: Nieuwe Oogst
Beeld: European Union, 2025