nieuws

Bubbels voor iedereen: productie mousserende wijn in EU stijgt licht

nieuws

De productie van mousserende wijn in de EU is in vijf jaar tijd met vijf procent toegenomen, grotendeels dankzij de geleidelijke uitbreiding van de Italiaanse productie. Italië heeft zich inmiddels ruimschoots gevestigd als het meest productieve EU-land op het gebied van mousserende wijn. In 2023 bereikte de Italiaanse productie een indrukwekkende 638 miljoen liter, met prosecco en asti spumante als koplopers.

3 januari 2025 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
champagne schuimwijn cava

Wie denkt dat het aanbod in Vlaamse supermarkten de productie binnen de Europese Unie weerspiegelt, vergist zich. Hoewel de schappen voornamelijk gevuld zijn met champagne uit Frankrijk en cava uit Spanje, is Italië verreweg de grootste producent van mousserende wijn. De Italiaanse productie is maar liefst twee keer zo groot als die van Frankrijk en drie keer zo groot als die van Spanje. In 2023 produceerde Frankrijk 224 miljoen liter champagne en 88 miljoen liter andere mousserende wijn. Duitsland, met 263 miljoen liter, overtrof Spanje (206 miljoen liter) en staat op de derde plaats in de EU. Portugal sluit de top vijf af met een productie van 25 miljoen liter. Deze gegevens zijn afkomstig van Eurostat, dat de Belgische productie van schuimwijn niet in zijn cijfers heeft opgenomen.

In totaal produceerde de EU in 2023 1,496 miljard liter mousserende wijn, een daling van acht procent ten opzichte van het uitzonderlijke 2022. Over een periode van vijf jaar toont de trend echter een stijging van vijf procent. Zo bedroeg de EU-productie in 2019 1,422 miljard liter. Voor 2019 zijn de Duitse cijfers niet beschikbaar, waardoor een langere vergelijking lastig is.

Explosieve groei in Italië

Italië kende de afgelopen tien jaar een enorme groei in de productie van mousserende wijn. Waar landen zoals Spanje en Frankrijk hun volumes stabiel hielden, verdubbelde de Italiaanse productie van 278 miljoen liter in 2014 naar 638 miljoen liter in 2023. Deze groei sluit aan bij de groeiende populariteit van prosecco. "De afgelopen tien jaar zijn de verkoopvolumes gestaag gegroeid", bevestigt Karima Ghozzi, woordvoerder van Delhaize.

sparkling-wine-2023

Export en consumptie

Van de 1,5 miljard liter mousserende wijn die de EU in 2023 produceerde, werd 600 miljoen liter geëxporteerd naar landen buiten de EU, goed voor 40 procent van de totale productie. Dit aandeel is de afgelopen jaren relatief stabiel gebleven; in 2018 bedroeg het 37 procent. Italië neemt bijna de helft van de totale export voor zijn rekening. Frankrijk exporteerde 91 miljoen liter van zijn 224 miljoen liter champagne, waarvan 60 procent binnen de EU bleef. Daarnaast gingen 100 miljoen liter schuimwijn zonder beschermde oorsprongsbenaming en 60 miljoen liter cava naar niet-EU-landen.

De EU importeerde in 2023 slechts vijf miljoen liter mousserende wijn uit niet-EU-landen, wat minder dan één procent van de geëxporteerde hoeveelheid bedraagt.

Duitse en Italiaanse mousserende wijn blijven, ondanks hun dominante productierol, een bescheiden aandeel houden in de Belgische supermarkten. "Duitse mousserende wijn, zoals Sekt, is vooral populair op de lokale Duitse markt", legt Ghozzi uit. "Daarnaast zijn Duitse producenten sterk in gearomatiseerde bubbels zoals ready-to-drink-aperitieven, zoals Spritz en Hugo, die vaak ook worden meegenomen in de statistieken."

Aanbod in supermarkten

Het aanbod mousserende wijnen in supermarkten zoals Delhaize weerspiegelt deze trends slechts gedeeltelijk. "Onze meest representatieve winkel heeft ongeveer vijf meter aan mousserende wijnen", aldus Ghozzi. "Daarvan is twee meter gereserveerd voor Franse en Luxemburgse champagnes en crémants, één meter voor kleinere flesformaten en mousserende wijnen uit andere regio’s zoals Duitsland, Australië, België en Chili, één meter voor Spaanse cava, en één meter voor Italiaanse mousserende wijn. Het gamma Italiaanse wijnen is de afgelopen jaren uitgebreid dankzij de prosecco-hype, maar cava blijft in België en voor Delhaize het populairst, met een consumptie van bijna twee flessen per inwoner per jaar."

Moeten Europese wijnhuizen binnenkort uit een ander vaatje tappen?
Uitgelicht
De Europese wijnsector schreef de afgelopen twee decennia een waar succesverhaal. Met een uitvoer die verdrievoudigd is in waarde, nam de EU de leiding op de wereldwijde wijnm...
20 augustus 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek