Boerenprotest: Europese Commissie wil uitzondering op verplichte braaklegging verlengen

De Europese Commissie wil donderdag een voorstel voor een nieuwe uitzondering op de verplichte braaklegging van landbouwgronden aannemen. Dat heeft de woordvoerder van voorzitter Ursula von der Leyen dinsdag aangekondigd tegen de achtergrond van het boerenprotest in verscheidene lidstaten.

30 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 30 januari 2024 21:36
Lees meer over:

Braaklegging

De Commissie wil donderdag via een schriftelijke procedure een voorstel goedkeuren voor een "tijdelijke uitzondering" op de regels rond braaklegging, deelde de woordvoerder mee. Die regels verplichten landbouwers om niet te produceren op vier procent van hun areaal, en dat akkerland braak te laten, of er heggen, bosjes of andere gewassen te laten groeien die de biodiversiteit bevorderen. 

Om de Europese voedselbevoorrading te vrijwaren na de Russische invasie van Oekraïne had de Commissie de voorbije twee jaar een uitzondering op de verplichte braaklegging verleend, maar die verstreek eind vorig jaar. Frankrijk en een tiental andere lidstaten voeren al sinds het najaar campagne om die uitzondering op zijn minst deels te verlengen, of om meer flexibiliteit in te bouwen. 

Douanerechten Oekraïense producten

Woensdag buigen de Eurocommissarissen zich ook over een voorstel om de vrijstelling van douanerechten voor landbouwproducten uit Oekraïne na juni te verlengen. Ze zouden daarbij een aantal vrijwaringsmaatregelen voorzien om marktverstoring te vermijden. Met name in de buurlanden van Oekraïne bestaat er veel protest tegen deze vrijstellingen omdat goedkope Oekraïense producten de prijzen op de lokale markten naar beneden halen. 

Mercosurakkoord

In Frankrijk richt het protest van de landbouwers zich ook tegen een mogelijk vrijhandelsakkoord met Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay, Uruguay). Vanuit Parijs liet men maandag verstaan dat die onderhandelingen onder Franse druk stopgezet zouden worden, maar dat ontkende de woordvoerder van de Commissie. Er was geen politieke instructie aan de onderhandelaars om de gesprekken af te breken.  

"De onderhandelingen worden voortgezet en de EU blijft streven naar een akkoord dat de Europese doelstellingen op vlak van duurzaamheid en de gevoeligheden in onze landbouwsector respecteert", stelde de woordvoerder. "Maar op dit moment is de analyse van de Commissie dat de voorwaarden voor het afronden van de onderhandelingen met Mercosur niet voldaan zijn."

Naar aanleiding van de boerenprotesten heeft Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) laten weten dat de positie van België over Mercosur niet is veranderd, maar dat het wel zal aandringen om er extra elementen aan toe te voegen. De minister verwees naar een "instrument met dezelfde juridische waarde als het akkoord".

België pleit voor bijkomende maatregelen "inzake klimaat, ontbossing en sociale rechten", aldus Lahbib. Verder benadrukt ons land "ook het belang van maatregelen om onze gevoelige landbouwsectoren te beschermen".

Conditionaliteiten in GLB

Op X laat Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (cd&v) weten dat de EVP-fractie twee belangrijke punten op de agenda van het parlement in Straatsburg zal zetten. Volgens hem is de boodschap van de boerenprotesten duidelijk. "Laat ons luisteren naar wat leeft, laat ons kijken welke flexibiliteit er in het GLB kan", stelt Vandenkendelaere voor. Volgens hem zijn een aantal conditionaliteiten, de zogenaamde 'goede landbouw- en milieucondities' (GLMC), onwerkbaar en zorgen zijn voor veel frustratie op het terrein.

Bio-akkerbouwer: “Nieuwe ecoregelingen zijn een erkenning voor onze bedrijfsvoering”
Uitgelicht
Met het nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat dit jaar van kracht werd, zetten de Europese Unie en de Vlaamse overheid in op een verduurzaming van de landbouw. Met...
8 november 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek