Europese Commissie schudt België opnieuw wakker over uitblijven klimaatplan
nieuwsDe Europese Commissie heeft België opnieuw terechtgewezen voor het uitblijven van een nationaal energie- en klimaatplan. De eigenlijk deadline was eind juni 2024. De Commissie geeft ons land nog twee maanden tijd om zijn huiswerk in te dienen. Zoniet kan de Commissie de zaak voor het Europese Hof van Justitie brengen.
De Europese Unie wil van de 27 lidstaten de plannen ontvangen waarin uiteengezet wordt hoe ze gaan bijdragen aan het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen. Wie de originele deadline daarvan wil nakijken, moet terugbladeren naar eind juni vorig jaar. België liet toen niets van zich weten, maar was niet het enige land. 14 andere lidstaten hielden zich ook niet aan de afspraak van 30 juni 2024.
Hoewel de Brusselse en Waalse regering hun plan wel op tijd wilden indienen, moesten ze wachten op Vlaanderen. Vlaanderen wou het nieuwe klimaatplan overlaten aan de nieuwe Vlaamse regering. Vlaams klimaatminister Melissa Depraetere (Vooruit) liet weten dat er "een ambitieus klimaatbeleid gevoerd zal worden dat betaalbaar is voor iedereen", en daarover opnieuw samen moet zitten met de Brusselse, federale en Waalse collega's.
Eind 2024 zette de Europese Commissie uiteindelijk juridische stappen bij de 13 lidstaten waarvan het nationale klimaatplan uitbleef. Intussen hebben 22 lidstaten hun huiswerk ingediend. Maar in België blijft er een aanslepende onenigheid op verschillende bestuursniveaus over het plan. Met een nieuwe berisping, in de vorm van een 'met redenen omkleed advies', geeft de Commissie opnieuw aan het getreuzel beu te zijn. Samen met de resterende vier andere landen, Estland, Kroatië, Polen en Slovakije krijgt België nu nog twee maanden tijd om het plan te bezorgen. Zoniet kan de Commissie de zaak voor het Europese Hof van Justitie brengen.
Hardleerse leerlingen
Maar het lijkt er voorlopig niet op dat België deze nieuwe deadline zal kunnen respecteren. Het kabinet van de federaal klimaatminister Jean-Luc Crucke (Les Engagés) stipte woensdag aan dat België zijn huiswerk pas kan indienen wanneer alle regeringen hun plannen hebben herzien. De Vlaamse regering zou aangegeven hebben dat ze haar plan zal overmaken binnen drie maanden na de vorming van alle regeringen in het land. Maar op een Brusselse regering is het nog steeds wachten.
De Europese Unie vraagt aan België om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren met 47 procent tegen 2030 (tegenover 2005). Omdat deze doelstelling volgens Vlaanderen onhaalbaar is, legt de regering de lat op 40 procent. Een ambitie die volgens onderzoek met de huidige aanpak niet zal gehaald worden. Ook de nieuwe Waalse regering van MR en Les Engagés besloot op haar beurt haar plan te herzien en "de maatregelen te ordenen op volgorde van belangrijkheid". Ook de federale regering moet haar klimaatplan updaten.
In de schoot van de Nationale Klimaatcommissie vindt intussen wel elke maand een overleg tussen het federale niveau en de deelstaten plaats, maar de Brusselse gezanten vertegenwoordigen momenteel een regering in lopende zaken. De federale regering van haar kant heeft haar nieuwe vertegenwoordigers nog niet aangesteld.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga
Beeld: Unsplash