Europol onderschept recordhoeveelheid illegale gewasbeschermingsmiddelen

Het Europese politieagentschap Europol heeft 2.040 ton illegale gewasbeschermingsmiddelen onderschept tijdens een drie maanden durende operatie. Deze hoeveelheid is een absoluut record. Azië blijft volgens Europol de voornaamste uitvoerder van illegale gewasbescherming.

11 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 11 oktober 2023 17:04 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Tijdens de actie werden 21 mensen gearresteerd en verschillende productiefaciliteiten voor illegale pesticiden ontmanteld. Het ging om illegale producten die zowel online als offline werden verkocht. Het gebruik en de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen is sterk gereguleerd. Verboden producten kunnen zeer schadelijk zijn voor het milieu en de volksgezondheid. "Vervalste en illegale producten hebben daarnaast een negatieve impact op de Europese economie", stelt Europol. "Bovendien schaden ze ook het imago van bedrijven in de agrovoedingssector."

SilvAxe Europol

Sinds het begin van de jaarlijkse acties werd al bijna 7.000 ton pesticiden in beslag genomen. "Aan die illegale chemicaliën hangt misschien een laag prijskaartje, maar ze eisen een zware tol van het milieu, de volksgezondheid en onze vitale bijenkolonies", aldus Catherine De Bolle, directeur van Europol. "Door deze ongereglementeerde bedreigingen te verwijderen dragen we bij aan een gezondere toekomst van de Europese Unie."

Directeur-generaal Olivier de Matos van Croplife Europe beaamt dat deze handel de agrovoedingsindustrie ernstig schaadt. “Vervalste en illegale gewasbeschermingsmiddelen ondermijnen de Green Deal en de Farm-to-Fork-strategie. Ze ondermijnen de Europese economie en de reputatie van alle spelers in de agrovoedingsketen. Met de samenwerking van de stakeholders kunnen we op het succes van deze operatie verder bouwen”.

Deze operatie liep van 23 januari tot 28 april, ordediensten van alle landen van de Europese Unie en vijf partnerlanden (Australië, Brazilië, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) namen deel. Het was al de achtste actie in zijn soort. In totaal hebben de ‘Silver Axe’ operaties al zeven miljoen ton gewasbeschermingsmiddelen onderschept. De onderschepte hoeveelheid stijgt al jaren. Vorig jaar werd amper de helft onderschept als dit jaar. De allereerste actie vond plaats in 2015, met een buit van 190 ton verboden producten, dat is meer dan tien keer minder dan de de afgelopen actie in 2023.

België onderschepte dit jaar bijna 19 ton illegale pesticiden
Uitgelicht
Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft tijdens een gezamenlijke Europese 18,7 ton illegale pesticiden in beslag genomen. In heel Europa werd tijdens de duur van deze “Sil...
17 juni 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek