Industriële emissies: EU-parlement gaat niet mee in drempel van 150 grootvee-eenheden

Het Europees Parlement heeft dinsdag de hernieuwing van de Richtlijn Industriële Emissies gestemd. Het voorstel van de Europese Commissie om ook landbouwbedrijven vanaf 150 grootvee-eenheden onder de richtlijn te laten vallen, werd niet weerhouden. Met deze tekst gaat het Parlement nu de onderhandelingen aanvatten met de Europese Raad over de definitieve versie van de wet.

11 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 11 juli 2023 23:24
Lees meer over:

De initiële Richtlijn Industriële Emissies dateert van 2010 en was aan hernieuwing toe om in te kunnen spelen op de noden en uitdagingen van vandaag. Deze richtlijn is het belangrijkste EU-instrument om de verontreiniging door industriële installaties en intensieve veehouderijen te reguleren. Vandaag vallen bijna 52.000 installaties en grootschalige landbouwbedrijven in Europa onder de bestaande richtlijn.

Het voorstel van de Commissie om de richtlijn uit te breiden naar installaties in de winningsindustrie (mijnen) en grote installaties die batterijen produceren, werd volledig gesteund door de EU-parlementsleden. Door de richtlijn zullen zij voortaan verplicht zijn om de lucht-, water- en bodemverontreiniging verder terug te dringen.

Familiaal versus agro-industrieel

Voor veehouderijen had het voorstel van de Commissie verregaande gevolgen. Vanaf 150 grootvee-eenheden zouden landbouwbedrijven ook onder de Richtlijn Industriële Emissies komen te vallen. Onder 150 grootvee-eenheden wordt verstaan: 150 melkkoeien of 375 kalveren of 10.000 leghennen of 500 vleesvarkens en 300 zeugen. Op dat voornemen kwam al snel reactie van de lidstaten. Volgens verschillende onder hen zouden op deze manier ook heel veel familiale landbouwbedrijven plots veel strenger behandeld worden.

Het Parlement heeft nu de redenering van de lidstaten gevolgd en heeft de drempel aangepast. Enkel varkensbedrijven met meer dan 2.000 productieplaatsen (meer dan 30 kilo) of met meer dan 750 plaatsen voor zeugen en pluimveebedrijven met meer dan 40.000 plaatsen voor pluimvee en bedrijven met meer dan 750 grootvee-eenheden en veehouderijen met 300 grootvee-eenheden of meer zullen onder de Richtlijn Industriële Emissies vallen. Er komt ook geen uitbreiding van de richtlijn naar rundveebedrijven. Daarnaast hebben de Europese parlementsleden ook duidelijk aangegeven dat producenten buiten de EU moeten voldoen aan eisen die vergelijkbaar zijn met de Europese regels.

“Veehouderij kan niet over dezelfde kam geschoren worden als de industrie. Er werd ook geen rekening gehouden met de specifieke eigenschappen van de sector”, zegt EU-parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld). “Ik ben blij dat het gezond boerenverstand heeft stand gehouden tijdens de plenaire stemming, dat we runderen hebben kunnen schrappen uit de richtlijn en de drempelwaarden hebben kunnen verhogen. Onze boeren worden vandaag al geconfronteerd met tal van uitdagingen, we moeten hen de ruimte geven om te boeren.”

Meer transparantie

Daarnaast stemden de EU-parlementsleden ook voor meer transparantie en meer inspraak van het publiek over het verlenen van vergunningen, de exploitatie en de controle van gereguleerde installaties. Het Europees register voor de uitstoot en overbrenging van verontreinigende stoffen zou worden omgevormd tot een EU-portaal voor industriële emissies waar burgers toegang hebben tot gegevens voor alle Europese vergunningen en lokale vervuilende activiteiten.

Boerenbond: "Stap in juiste richting"

Boerenbond noemt de standpuntbepaling van het Europees parlement een stap in de juiste richting, maar betreurt dat land- en tuinbouwbedrijven die onder deze richtlijn vallen als industriële activiteit worden gedefinieerd. “Dat strookt niet met de realiteit aangezien onze sector zich bezighoudt met de primaire taak van voedselproductie en -voorziening. Dat valt geenszins te vergelijken met de andere grote industriële activiteiten die onder deze richtlijn vallen”, aldus Boerenbond.

Nu moet het Parlement natuurlijk nog in onderhandeling gaan met de Europese Raad. “Zij namen een standpunt in waarbij men uitgaat van strengere drempels en die verschillen moeten overbrugd worden. We pleiten er dan ook voor dat de Raad het standpunt van het Europees Parlement zal volgen in deze onderhandeling”, zegt Isabelle Geeraerts, woordvoerder van Boerenbond.

Ze wijst erop dat er sowieso nog een aantal zaken moeten uitgeklaard worden in die onderhandeling. “Zo bijvoorbeeld ook de berekeningscoëfficiënt die men zal gebruiken voor de omzetting van dieraantallen naar grootvee-eenheden. Wij vragen dat daarbij steeds rekening wordt gehouden met de impact van deze regelgeving op land- en tuinbouwbedrijven. Een goede doorrekening van kosten en baten is dus vereist, anders dreigt men opnieuw blind te varen”, aldus nog Geeraerts.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Jozef Jakubco

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek