Greenpeace vraagt om geen "vergiftigd geschenk" aan landbouwers te geven

Activisten van Greenpeace hebben een gigantische appel voor het Europees Parlement geplaatst. Ze vragen zo aan de Europarlementsleden om landbouwers geen "vergiftigd geschenk" te geven door de natuurbeschermingsregels in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid te schrappen.

11 april 2024
Lees meer over:
vergiftigde appel actie Greenpeace versoepeling landbouwbeleid_Camille Delbos Greenpeace

De in totaal 3 meter hoge appel werd om donderdagochtend voor het parlement geplaatst. De actie gebeurde in de marge van de plenaire vergadering van woensdag en donderdag waarin gestemd wordt over een versnelde behandeling van het voorstel om een groot deel van de milieueisen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU te schrappen. Dat voorstel van de Europese Commissie kwam er na de grote boerenprotesten van de afgelopen maanden. 

"Het schrappen van de natuurbeschermingsregels uit het landbouwbeleid is een vergiftigd geschenk voor boeren en boerinnen. Het zal hen veroordelen tot ergere droogtes, overstromingen en mislukte oogsten en is een electoraal afleidingsmanoeuvre dat niets verandert aan hun kwetsbare economische positie", zegt Albane Aubry van Greenpeace België. "Als dit voorstel wordt goedgekeurd, zal het een directe impact hebben op de Belgische natuur, en zeker in landbouwgebieden, waar de biodiversiteit al in slechte staat verkeert."

De boeren hebben daarentegen "gezonde natuur en een stabiel klimaat nodig om voedsel te kunnen produceren", aldus de ngo, die aanklaagt "dat natuurbescherming tot zondebok gemaakt wordt voor een probleem dat eigenlijk wordt veroorzaakt door een onrechtvaardig economisch model en handelsbeleid".

Het voorstel van de Commissie pakt dan ook de oorzaken van de problemen van de boeren niet aan. Ook verschillende Europese landbouworganisaties hebben zich uitgesproken tegen het "onterecht viseren van milieueisen in plaats van de kern van het probleem aan te pakken", aldus Greenpeace. "Zij eisen een redelijke en gelijke verdeling van de inkomens om de agro-ecologische transitie mogelijk te maken. Daarnaast willen ze dat er een einde komt aan de destructieve vrijhandelsovereenkomsten die de Europese boeren ondermijnen met goedkope producten."

EU-lidstaten geven fiat voor versoepelingen landbouwbeleid
Uitgelicht
De lidstaten van de Europese Unie hebben dinsdag hun steun uitgesproken voor een aantal versoepelingen van de milieuvoorwaarden in het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)....
26 maart 2024 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: Camille Delbos - Greenpeace

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek