Eurobarometer: 8 op 10 Europeanen wil dierenwelzijn beter beschermen

84 procent van de Europeanen is van mening dat het welzijn van landbouwdieren in hun land beter beschermd moet worden dan nu het geval is. Dat blijkt uit de Speciale Eurobarometer van de Europese Commissie die de houding van Europeanen bestudeert ten opzichte van dierenwelzijn in 27 lidstaten.

25 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 25 oktober 2023 16:20 Joris Rigo
Lees meer over:
biggen big boer dierenwelzijn Jimmy Kets

Dierenwelzijn

In ons land vindt 77 procent van de Belgen dat het welzijn van landbouwdieren beter beschermd moet worden. Daarmee scoren we net onder het Europese gemiddelde. Zes op tien Belgen (63%) wil wel meer informatie krijgen over de omstandigheden waaronder landbouwdieren worden gehouden.

Daarnaast toont de barometer aan dat 83 procent van de Europeanen van mening is dat de transporttijd van levende dieren binnen of buiten de EU beperkt moet worden. België volgt hiermee de globale Europese visie want acht op tien Belgen vindt dat de reistijd van levend vee beperkt moet worden. Wat het welzijn van gezelschapsdieren (bijvoorbeeld honden en katten) betreft, geeft bijna driekwart van de Europese respondenten (74%) aan voorstander te zijn van een betere bescherming. Twee op drie Belgen wenst een betere bescherming van het dierenwelzijn van gezelschapsdieren.

Schermafbeelding 2023-10-24 112511

“Europa verdedigt al 40 jaar met trots een aantal van de hoogste dierenwelzijnsnormen ter wereld, en dit werk blijft voor ons een prioriteit. Beter dierenwelzijn betekent een betere diergezondheid en voedsel van hogere kwaliteit. Daarom werken we aan het verbeteren van regels binnen de Europese Unie voor dierenwelzijn, in overeenstemming met de nieuwste wetenschappelijke gegevens en op een manier die werkt voor boeren en de veehouderijsector. We zullen blijven aandringen op de hoogst mogelijke normen, zowel in de EU als internationaal, en er tegelijkertijd voor zorgen dat niemand achterblijft”, vertelt Stella Kyriakides, Eurocommissaris van Gezondheid en Voedselveiligheid.

Uit de studie blijkt bovendien dat 90 procent van de Europeanen van mening is dat landbouw- en veeteeltpraktijken aan fundamentele ethische eisen moeten voldoen. Dat omvat onder meer het bieden van voldoende ruimte aan de dieren, voldoende voedsel en water, een omgeving die is aangepast aan hun behoeften (zoals bijvoorbeeld modder en stro) en het zorgen voor een goede omgang met de dieren. Uit het onderzoek blijkt ook dat er grote bezorgdheid bestaat over het welzijn van dieren in slachthuizen. Bijna negen op tien Europeanen vindt het belangrijk dat het dierenwelzijn in slachthuizen wordt verbeterd door bijvoorbeeld meer officiële controles, waaronder ook met videocamera’s.

Uit de dierenwelzijnsbarometer blijkt ook dat driekwart van de Europese respondenten het doden van mannelijke kuikens na de geboorte onaanvaardbaar vindt. Zeven op tien Belgen deelt die visie. De overgrote meerderheid van de respondenten is bovendien voorstander van een verbod op het afsnijden van bepaalde lichaamsdelen van dieren (staarten, oren, snavels enz.), tenzij strikt noodzakelijk en onder verdoving.

Wat de pelsdierhouderij betreft, is ruim de helft van de ondervraagden (57%) van mening dat deze in de EU strikt verboden moet worden, terwijl bijna een derde (32%) vindt dat deze alleen mag worden gehandhaafd onder verbeterde welzijnsomstandigheden. In ons land vindt één op de twee dat de pelsdierhouderijen strikt verboden moeten worden. Twaalf procent van onze landgenoten vindt de huidige voorwaarden voor het welzijn van pelsdieren acceptabel en is daarom van mening dat een verandering van de huidige praktijken niet nodig is.

Schermafbeelding 2023-10-24 142820

Voedsel

Als het gaat over de import van voedsel uit niet-EU-landen, zijn ruim acht op de tien Europeanen (84%) van mening dat de huidige situatie op het gebied van dierenwelzijn moet veranderen, hetzij door de EU-regels voor dierenwelzijn toe te passen op voedselimport, hetzij door voedsel te etiketteren volgens de toegepaste normen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in maart 2023, toen de voedselprijzen hoog waren als gevolg van inflatie. Toch gaf 60 procent van de Europese respondenten aan bereid te zijn meer te betalen voor producten afkomstig uit diervriendelijke landbouwsystemen. Ongeveer een kwart (26%) van de Europeanen zou bereid zijn om tot vijf procent meer te betalen voor diervriendelijke voeding. Bij de Belgen is 30 procent bereid om vijf procent meer te betalen voor diervriendelijke voeding, één op drie (35%) geeft aan niet meer te willen betalen.

 Achtergrond

In totaal werden 26.376 respondenten, uit de 27 EU-lidstaten en uit verschillende sociale en demografische groepen bevraagd voor de speciale Eurobarometer. De 'Farm-to-Fork'-strategie, die de kern vormt van de Europese Green Deal, heeft tot doel voedselsystemen eerlijk, gezond en milieuvriendelijk te maken. Het verbeteren van de EU-normen voor dierenwelzijn is een belangrijk onderdeel van deze strategie. In 2020 heeft de Europese commissie vooropgesteld om de wetgeving rond dierenwelzijn te herzien als onderdeel van deze strategie.

Recent werd in Brussel nochtans actiegevoerd door Eurogroup for Animals, leden van het Europees Parlement en belangenbehartigers, dat schrijft Nieuwe Oogst. De actievoerders willen dat de Europese Commissie zoals beloofd het volledige voorstel indient om de wetgeving rond dierenwelzijn te herzien. Commissievoorzitter Von der Leyen kondigde eerder aan slechts één van de vier beloofde voorstellen aan de orde te brengen, namelijk enkel vervoersverordening. De commissie geeft aan de verordening in december in te dienen.

Eurogroup for Animals, de lobbygroep voor dierenbescherming, stelt dat de huidige wetgeving al meer dan twintig jaar niet is herzien. Bovendien schuiven ze enkele onderzoeken naar voren, waaronder de laatste adviezen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, die besluit dat de huidige regelgeving achterhaald is en te weinig doet om het dierenwelzijn in Europa te beschermen. De actievoerders willen bovendien dat de commissie een tijdslijn geeft met betrekking tot het geleidelijk afschaffen van kooihuisvesting, een Europees burgerinitiatief dat 1,4 miljoen keer werd getekend.

Waardering voor Vlaamse land- en tuinbouw was nog nooit zo hoog
Uitgelicht
Nooit eerder was de waardering van de burger voor de Vlaamse land- en tuinbouw zo groot. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door de Universiteit Gent in opdracht...
4 juli 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / EU

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek