Nieuw veevoeder vermindert methaanuitstoot van koeien met 15 tot 30 procent

Arvesta, bekend van de AVEVE-winkels, heeft een nieuw soort veevoeder op de markt gebracht waarmee de uitstoot van methaangassen verminderd wordt. Melkkoeien produceren door het eten van dat voeder tot 15 procent minder methaan, vleeskoeien zelfs tot 30 procent minder. "Als alle koeien in ons land dit veevoeder zouden eten, halen we het equivalent van 130.000 auto's van de weg", zegt Dirk Van Thielen, directeur dierenvoeding bij Arvesta.

20 oktober 2020  – Laatst bijgewerkt om 20 oktober 2020 14:59

Euroclim, zo heet het nieuwe veevoeder dat Arvesta geproduceerd heeft. In het voeder zit geëxtrudeerd lijnzaad, wat er in combinatie met zetmeelrijke grondstoffen voor zorgt dat methaanproducerende bacteriën onderdrukt worden. Hierdoor stoten melkkoeien volgens Arvesta tot 15 procent minder methaan uit, voor vleeskoeien zou het zelfs gaan om een vermindering van 30 procent.

Naast het reduceren van de methaanuitstoot, gaat het bedrijf er ook prat op dat het veevoeder CO2-uitstoot bespaart. "Alle grondstoffen voor het voeder komen uit Europa. Lange afstand transport wordt dus ook beperkt", aldus Van Thielen.

Ines Theunis van boerderij Fines is alvast enthousiast over het idee: "Het Euroclim-concept is op voorhand voldoende afgetoetst, en dus hebben wij besloten onze runderen dit voeder te geven. Zo kunnen we ons steentje bijdragen, en kunnen de mensen een duurzaam stukje vlees consumeren."

We willen aantonen dat economie en ecologie ook in de landbouw kunnen samengaan

Dirk Van Thielen - Directeur dierenvoeding Arvesta

Green Deal

Het innovatieve veevoeder past in de Europese Green Deal, die van duurzaamheid een prioriteit maakte. Tegen 2050 moet ons continent immers klimaatneutraal zijn. Europa verplicht alle lidstaten om actie te ondernemen met concrete reductiedoelstellingen tegen 2030. “De landbouwsector engageert zich vandaag al en zoekt actief naar milieuvriendelijke oplossingen”, klinkt het bij Arvesta. “Daarbij staat de methaanuitstoot terugdringen hoog op de agenda: volgens het Vlaamse Convenant Enterische Emissies Rundvee moet de methaanuitstoot tegen 2025 met 26 procent gedaald zijn.”

Ecologie en economie hand in hand

Als we de almaar toenemende wereldbevolking willen blijven voeden, speelt duurzaam geproduceerd vlees daar zeker een rol in. “Wij willen onze verantwoordelijkheid hierin opnemen en meebouwen aan een klimaatneutralere landbouw”, stelt Van Thielen. “Het is onze rol om de boer de juiste oplossingen aan te bieden.”

Met het nieuwe veevoeder wil Arvesta aantonen dat ecologie en economie ook in de landbouw kunnen samengaan. “Het doel van ons Euroclim-gamma is om de voetafdruk op het milieu per geproduceerde liter melk of kilogram vlees te verkleinen, zonder verlies van prestatie en zonder meerkost voor de boer”, besluit Van Thielen.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek