Vlaanderen niet akkoord met EU-emissiereductie van 90 procent tegen 2040

Vlaanderen kant zich tegen de klimaatdoelstelling van de Europese Commissie om tegen 2040 een emissiereductie van 90 procent te realiseren in de Europese Unie. Dat blijkt uit een visienota die de regering goedkeurde op voorstel van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De Commissie stelde aanvankelijk voor de landbouwsector een emissiereductie van 30 procent tegen 2040 voorop, maar schrapte de doelstelling in het finale voorstel.

4 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 4 maart 2024 20:16 Joris Rigo
Lees meer over:

In de nota formuleert Vlaanderen zijn standpunt duidelijk: "De Vlaamse regering zal niet akkoord gaan en desnoods een tegenstem uitbrengen." De regering beargumenteert dat het immers niet zeker is dat de voorwaarden die de Commissie formuleerde bij de doelstelling zullen worden gehaald. Zo vormt de nieuwe strikte doelstelling volgens de regering een verdere bedreiging voor de Europese industrie en landbouw. Daarnaast zou een versnelling van de ambities ook leiden tot een verdere verhoging van de energiefactuur.

"De focus van de lidstaten moet de komende jaren liggen op het verwezenlijken van de al ambitieuze doelstellingen voor 2030 doormiddel van concrete maatregelen", aldus de Vlaamse regering. "De aard van deze uitdagingen op de korte termijn rechtvaardigt naar onze mening het uitstel van de discussie over de 2040-doelstelling." Een netto daling van 90 procent zou evenwel een bescheiden verhoging van de ambities betekenen want een uitbreiding van het huidige beleid in de richting van 2040 zou al leiden tot een reductie van 88 procent in 2040. Om te wegen op de besluitvorming, moet Vlaanderen wel de andere regeringen van het land mee krijgen.

Emissiereductie voor landbouw geschrapt

In het kader van de Europese Green Deal en de Europese Klimaatwet heeft de EU zich ertoe verbonden om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te worden. Een doelstelling die verder bouwt op het tussentijdse target om de nettobroeikasgasemissies tegen 2030 met ten minste 55 procent te verlagen in vergelijking met 1990. De klimaatwet vereist bovendien dat de Commissie ook voor 2040 een doelstelling opstelt, en dat is wat ze vorige maand deed.

De Europese Commissie beoogt met het nieuwe klimaatdoel een emissiereductie van 90 procent in 2040, ten opzichte 1990. In de oorspronkelijke tekst stelde de Europese Commissie dat de veehouderij en landbouw een centrale rol zouden spelen in de groene transitie. Voor de landbouwsector werd een daling voor de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw met 30 procent vooropgesteld tegenover 2015. In de finale versie van het voorstel blijkt dat de verwijzing naar de emissiereductie door de landbouw werd geschrapt.

De Commissie stelt met de doelstelling voor 2040 echter nog geen beleidsmaatregelen voor, maar presenteert een effectbeoordeling en heeft als doel de volgende Commissie te informeren zodat deze een wetgevingsvoorstel en beleidskader kan opstellen. Concrete wetgeving om het nieuwe klimaatdoel te bereiken, zal pas na de verkiezingen, en dus in de volgende legislatuur worden voorgesteld.

ILVO en Crelan gaan samenwerken om landbouw beter te informeren over klimaatonderzoek
Uitgelicht
ILVO’s Expertisecentrum Landbouw & Klimaat wil de land- en tuinbouwsector nog beter informeren en adviseren met betrekking tot klimaatonderzoek. Om dat te doen pakt het ke...
4 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek