header.home link

Bijna methaanvrij rundvlees in de Zweedse supermarktrekken

5 juli 2022

In de Zweedse supermarkten ligt vlees van koeien die 90 procent minder methaan uitstoten. “Een absolute primeur”, zeggen initatiefnemers Volta Greentech, warenhuisketen Coop en voedingsbedrijf Protos. Het is door een additief op basis van rode algen aan het veevoeder toe te voegen dat de drastische reductie van methaan wordt behaald.

Lees meer over:
koe-vee-drinkbak-water-1280

Als het gaat om het broeikasgas methaan en de schadelijke effecten ervan voor de klimaatverandering, wordt heel vaak gewezen naar koeien die via hun boeren en winden methaan uitstoten. Om die methaanuitstoot terug te dringen, gebeurt al langer onderzoek naar supplementen die dat kunnen realiseren. Recent werden ook vijf methaanreducerende voedermaatregelen opgenomen in de pre-ecoregelingen waardoor landbouwers steun krijgen als ze deze kostprijsverhogende, maar milieuvriendelijke maatregel toepassen.

Uitgelicht

Vlaanderen stimuleert dieet voor koeien

nieuws
28 februari 2022 Lees meer

Tot nu werden al mooie reductiepercentages voorgelegd, maar een uitstootvermindering van 90 procent is wel uniek. Het Zweedse biotechnologiebedrijf Volta Greentech ontdekte dat de rode algensoort Asparagopsis daartoe in staat is. “Het gaat om een 100 procent natuurlijk voedingssupplement waar microalgen aan toegevoegd worden. Die algen worden gekweekt op de velden rond onze proeffabriek”, zegt Frederik Akerman, CEO van Volta Greentech uit.

Hij wijst erop dat het product al vele jaren in onderzoek is, maar nu is gebleken dat het zowel voor dieren als voor mensen veilig is. “We weten nu ook dat het op grote schaal kan geproduceerd worden”, klinkt het. Tegen 2023-2024 wil het bedrijf, dat een joint venture is aangegaan met voedingsbedrijf Protos, de productie sterk verhogen om het additief aan nog meer koeien te kunnen toedienen.

In het onderzoek werden verschillende manieren om de dieren te voeren getest, en de meeste bereikten een methaanvermindering van meer dan 90 procent, met een gemiddelde voor de periode van ongeveer 80 procent. “Bovendien hebben we nieuwe methoden ontdekt om het voedingssupplement in de dagelijkse werkzaamheden van een landbouwbedrijf te integreren, waardoor het voor meer bedrijven gemakkelijker zal worden om in de toekomst dezelfde oplossing toe te passen”, luidt het.

Coop Zweden is mee in het project gestapt om het vlees aan de consument aan te bieden. Onder het merk LOME (Low on Methane) zal het bijna methaanvrij rundvlees in de winkelrekken liggen. “Met dit project lopen we echt in de voorhoede van foodtech en de overgang naar een duurzamere voedselketen”, is te horen bij Coop Zweden. "We kijken ernaar uit om als eerste ter wereld een uniek product aan te bieden in onze winkels en om de Zweedse voedselproductie te blijven ondersteunen."

Uitgelicht
Het is mogelijk om met fokkerij de methaanemissie van melkkoeien te verlagen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek waar ook de Vlaamse-Nederlandse fokkerijorganisatie CRV bij b...
24 november 2021 Lees meer

Bron: Food&Agribusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek