header.home link

Vuilnisbelten bij grootste uitstoters van broeikasgas methaan

30 augustus 2022

Sommige vuilnisbelten behoren tot de grote uitstoters van methaan (CH4), dat na CO2 één van de belangrijkste broeikasgassen is. Dat zeggen wetenschappers van het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek (SRON), die met behulp van satellietgegevens de plekken op de aarde hebben opgespoord waar veel methaan wordt uitgestoten.

Lees meer over:
vuilnisbelt stort methaanuitstoot

Zo ontdekten de onderzoekers dat een vuilnisbelt in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires 28 ton methaan per uur uitstoot. De impact op het klimaat is vergelijkbaar met die van 1,5 miljoen auto's, zeggen de wetenschappers. Ook in India en Pakistan stoten een paar vuilnisbelten meerdere of zelfs tientallen tonnen methaan per uur uit.

De onderzoekers kwamen de vuilnisbelten op het spoor door steden met veel uitstoot in kaart te brengen. Dat deden ze met TROPOMI, een geavanceerd meetinstrument dat op een satelliet is bevestigd. Onder andere Buenos Aires, Delhi, Lahore en Mumbai kwamen toen bovendrijven. Nader onderzoek wees uit dat de vuilnisbelten verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de uitstoot.

"Methaan is geurloos en kleurloos, dus het is moeilijk om te zien waar het lekt", legt onderzoeker Bram Maasakkers uit. Maar met satellieten kan dat dus wel. Volgens hem vormen de vuilnisbelten laaghangend fruit in de strijd tegen klimaatverandering.

"Je kunt bijvoorbeeld het GFT-afval scheiden en composteren zodat er veel minder methaan vrijkomt", zegt Maasakkers. "En als je toch al het afval mixt, kun je alsnog het geproduceerde methaangas opvangen of affakkelen." Wel wijst hij erop dat alleen het aanpakken van methaan niet voldoende is om de opwarming van de aarde af te remmen.

Uitgelicht
De veehouderij wordt vaak zwaar afgerekend op haar impact op de klimaatverandering. Dat er een link is tussen herkauwers en de opwarming van de aarde, staat vast. Maar hoe gro...
22 maart 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek