header.home link

Sardines door klimaatverandering almaar kleiner

8 november 2021

De sardines in de Middellandse Zee worden almaar kleiner als gevolg van de klimaatverandering. Dat blijkt uit een onderzoek van het Franse maritieme onderzoeksinstituut Ifremer.

Lees meer over:
sardines

Sinds het midden van de jaren 2000 is de gemiddelde lengte van sardines in de Middellandse Zee aanzienlijk gedaald, van 15 tot 11 centimeter. Onderzoekers van Ifremer probeerden te achterhalen wat daar de oorzaak van is. 

Wat blijkt? De evolutie is niet te wijten aan overbevissing - sardines behoren tot de zwaarst beviste soorten - of aan de opkomst van natuurlijke roofdieren, en ook virussen hebben er niks mee te maken. De oorzaak is volgens de wetenschappers te vinden in het dieet van de vissen, dat te lijden heeft onder de klimaatverandering.

"Satellietbeelden tonen een duidelijke daling van de hoeveelheid microalgen in het midden van de jaren 2000 aan, tot wel 15 procent", legt Jean-Marc Fromentin van Ifremer uit. Bovendien komt het niet alleen minder voor, ook de afmetingen van het plankton gingen achteruit. "Deze wijzigingen zijn het gevolg van grote regionale veranderingen in het milieu, die leiden tot een daling van nutriënten die via de Rhône worden aangevoerd, wijzigingen van de atmosferische en oceanische circulatie en een globale stijging van de temperatuur met gemiddeld 0,5 graad in 30 jaar in samenhang met de klimaatverandering."

Voorts voerden de onderzoekers ook een experiment uit met 450 sardines, die over acht bassins werden verdeeld om het effect van de grootte en hoeveelheid van hun voeding te analyseren. Daaruit blijkt dat sardines die kleinere voeding kregen, hun prooi verorberden door filtratie via de kieuwen. Daarvoor moeten de vissen een langere tijd aan een stuk zwemmen. Groter voedsel verwerken sardines een voor een, waarvoor een veel kortere zwemtijd en dus minder energie nodig is. Sardines die grote hoeveelheden voeding kregen, werden bovendien weer even groot als hun soortgenoten die voor 2008 werden gevangen.

Bron: Belga

Beeld: BBC Earth

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek