België scoort wereldwijd middelmatig op vlak van klimaatvooruitgang
nieuwsDit jaar eindigt ons land op de 35ste plaats in de Climate Change Performance Index (CCPI). Elk jaar beoordeelt deze index de vooruitgang die 64 landen wereldwijd maken om klimaatverandering tegen te gaan. Met de 35ste plaats doet België het vier plaatsjes beter dan vorig jaar, maar scoren we nog steeds een ‘lage’ index. Volgens de CCPI-analisten moet ons land een ambitieuzer nationaal klimaatplan op tafel leggen.
De Climate Change Performance Index wordt jaarlijks opgesteld door milieu-ngo’s om te informeren in welke mate landen klimaatinspanningen leveren om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Aan de hand van gestandaardiseerde criteria kijkt de CCPI naar vier categorieën met 14 indicatoren: de uitstoot van broeikasgassen (40% van de totaalscore), het gebruik van hernieuwbare energie (20%), de energie-efficiëntie (20%) en het klimaatbeleid (20%). De rangschikking wordt samengesteld uit 64 landen, inclusief de EU, die samen meer dan 90 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen veroorzaken.
Zoals altijd blijven de eerste drie plaatsen op de ranglijst leeg, omdat geen enkel land klimaatprestaties kan voorleggen die in lijn liggen met het Klimaatakkoord van Parijs. Denemarken scoort als nummer vier op de ranking voor het vierde jaar op een rij het best. Volgens de index is Denemarken ook het enige land dat goed presteerde op het gebied van klimaatbeleid. Daarna volgen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Opvallend want het Verenigd Koninkrijk stond vorig jaar nog 14 plaatsen lager. “De uitfasering van steenkool en de belofte van de regering tegen nieuwe vergunningen voor projecten met fossiele brandstoffen speelden een belangrijke rol in de stijging”, luidt het. De Europese Unie eindigt dit jaar als 17de.

Middenmoot
Heel wat lager, op de 35ste plaats, kan ons land gevonden worden tussen Malta en Letland. Landen als de Filippijnen, Marokko, Spanje, Vietnam, Griekenland en Roemenië gaan ons allemaal voor. Algemeen gingen we vier plaatsen vooruit dit jaar, maar toch blijft het een lage score volgens de index. Voor de vier aparte categorieën krijgt België een ‘gemiddelde beoordeling’ voor broeikasgasemissies, een ‘lage beoordeling’ voor hernieuwbare energie en klimaatbeleid, en een ‘zeer lage beoordeling’ voor energieverbruik.
Volgens CCPI toont ons land inspanningen om het gebruik van schone energie te verhogen, maar zijn er enkele problemen met de implementatie ervan en heeft de regelgeving de ontwikkeling van een hogere hernieuwbare energiecapaciteit vertraagd. Verder brengen de analisten in herinnering dat België het doel voor de beperking van de uitstoot van broeikasgassen heeft verhoogd tot 42,3 procent, maar dit nog altijd lager ligt dan de Europese verplichting (47%).
In het algemeen vragen de experts een ambitieuzer Nationaal Energie en Klimaatplan (NECP) voor ons land dan het ontwerp dat momenteel op tafel ligt. Dat is het plan waarin EU-lidstaten hun doelstellingen, beleidsmaatregelen en acties beschrijven om klimaat- en energiedoelen voor 2030 te bereiken, zoals vastgelegd in de Europese Green Deal. Ook adviseren ze dat België een klimaatadaptatie- en veerkrachtplan opmaakt dat overstromingsbescherming, waterbeheer en stedelijke veerkracht garandeert.
Verliezers
CCPI noemt Argentinië (59e plaats) één van de grootste verliezers van dit jaar. “Het laat zien hoe een regeringswisseling een stap in de verkeerde richting kan veroorzaken”, klinkt het. “De nieuw verkozen president ontkent zelfs de door de mens veroorzaakte klimaatverandering, ondanks de wetenschappelijke consensus.” De lijst wordt afgesloten door Saoedi-Arabië en Iran. De twee grootste uitstoters wereldwijd, China en de VS, staan respectievelijk 55ste en 57ste plaats.

Vuilnisbelten bij grootste uitstoters van broeikasgas methaan
30 augustus 2022Methaanuitstoot van afvalsector in NECP
In het licht van ambitieuzere nationale klimaatplannen, heeft België dinsdag op de 29ste Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP29) verklaard om het engagement rond de reductie van de methaanuitstoot in de afvalindustrie ook op te nemen in zijn plan. België was daarin niet alleen, 34 andere landen gaan hetzelfde engagement aan. De verklaring vormt een aanvulling op de Global Methane Pledge (GMP), het wereldwijde initiatief om de uitstoot van methaan in de landbouw, de energie-industrie en de afvalsector tegen 2030 met 30 procent te verminderen ten opzichte van 2020.
Na landbouw en fossiele brandstoffen is het verwerken van afval de derde grootste bron van methaanuitstoot. Zo is de afvalsector verantwoordelijk voor ongeveer 20 procent van de wereldwijde methaanemissies die voortkomen uit menselijke activiteiten. Dat methaan wordt voornamelijk geproduceerd door de afbraak van organisch afval zoals voeding, papier of lichaamsafval bij afvalverwerkers of stortplaatsen.
De 35 landen die hun handtekening onder de verklaring geplaatst hebben zijn verantwoordelijk voor 47 procent van de methaanuitstoot van organisch afval.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga