header.home link

Danone wil 30 procent minder methaanuitstoot tegen 2030

Het Franse zuivelconcern Danone wil tegen 2030 de uitstoot van methaan die veroorzaakt wordt bij de productie van verse melk voor zuivelproducten terugdringen met 30 procent. Danone is naar eigen zeggen het eerste voedingsbedrijf ter wereld dat de publieke doelstelling stelt om methaan te reduceren, zo meldt het in een persbericht.

17 januari 2023  – Laatste update 18 januari 2023 7:10
danonefabriekrotselaar-1250

Het zuivelbedrijf heeft tussen 2018 en 2020 de methaanuitstoot al met zowat 14 procent teruggedrongen. België heeft volgens het bedrijf "een belangrijke rol in het behalen van de doelstelling". Danone heeft in het Vlaams-Brabantse Rotselaar namelijk één van de grootste en belangrijkste productievestigingen van de groep, die aan heel Europa levert. Daar wordt voornamelijk 'Actimel' gemaakt van melk geleverd door Vlaamse boeren.

In België nam Danone samen met de melkveehouders dan ook al tal van acties in het kader van regeneratieve landbouw, klinkt het. Zo was Danone het eerste zuivelbedrijf in België dat in 2017 begon met de berekening van de individuele koolstofvoetafdruk per melkveebedrijf. Bovendien keert het bedrijf sinds 2019 boven op de melkprijs een extra premie toe aan producenten die voldoen aan criteria voor duurzame productie.

melkveedanone

“De koolstofcertificering van Actimel begin 2022 ging bovendien gepaard met de invoering van het veevoedingsingrediënt Bovaer, waarmee de methaanuitstoot van de veestapel de komende jaren tussen 20 à 40 procent zal dalen. Dit maakt ons een pionier in België”, klinkt het.

Het bedrijf werkt ook samen met de melkveehouders aan de omzetting van koemest in hernieuwbare energie met behulp van biovergisters. En in samenwerking met de Bodemkundige Dienst België (BDB) heeft Danone een bodemgezondheidsproject opgezet. Het afgelopen jaar zijn er bij meer dan 50 aangesloten melkveehouders bodemstalen genomen om de koolstofopslag te meten en zo te begrijpen waarom bepaalde percelen beter koolstof capteren dan andere.

Danone heeft in België zowat 1.800 mensen in dienst.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek