Landbouw twee keer kind van de rekening van Europese CO2-grenstaks
nieuwsAfgelopen week besliste de Europese Raad om een CO2-grenstaks in te voeren voor producten die in derde landen in klimaatonvriendelijke omstandigheden worden vervaardigd. “Een logisch initiatief, ware het niet dat landbouwproducten niet in aanmerking komen voor deze grenstaks”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. Kunstmest staat dan weer wel in het lijstje en dreigt dus nog duurder te worden voor Europese boeren.
Met de zogenaamde Carbon Border Adjustment Mechanism wil Europa verhinderen dat de inspanningen van de EU om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, ondermijnd worden door het gebrek aan ambities van haar internationale partners. Er bestaat immers een risico op koolstoflekkage: die doet zich voor wanneer ondernemingen de productie overbrengen naar landen buiten de EU die minder streng zijn emissies. Want in dat geval zouden de totale emissies niet afnemen. Met zo’n invoerheffing wil Europa dit tegengaan.
Een principe dat door Boerenbond wordt toegejuicht, al is het voor voorzitter De Becker onbegrijpelijk waarom land- en tuinbouwproducten worden uitgesloten van deze CO2-grenstaks. “De Europese Commissie beperkt zich tot cement, aluminium, kunstmest, elektriciteit, ijzer en staal. Landbouwproducten staan dus niet in het lijstje, terwijl ook deze producten op de Europese markt moeten concurreren met voeding die buiten Europa wordt geproduceerd zonder te moeten voldoen aan dezelfde eisen rond klimaat en duurzaamheid”, klinkt het.
Het is onwenselijk om landbouwproducten niet te beschermen, maar meststoffen wel duurder te maken. Zo betalen boeren twee keer de rekening
Wat het extra pijnlijk maakt volgens De Becker, is dat meststoffen wel een koolstofgrensheffing kunnen verwachten. “Daardoor bestaat de kans dat deze nog duurder zullen worden voor Europese boeren, terwijl kunstmest hier sowieso al duurder is als gevolg van Europese antidumpingmaatregelen”, aldus de Boerenbondvoorzitter.
De landbouworganisatie pleit ervoor dat land- en tuinbouwproducten ook beschermd worden via dit koolstofgrensmechanisme. “Daarenboven is het onwenselijk om landbouwproducten niet te beschermen, maar meststoffen wel duurder te maken. Zo betalen onze boeren twee keer de rekening”, meent De Becker. Ze benadrukt dat het samen met de Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca het dossier verder zal aankaarten, zeker in de aanloop naar de onderhandelingen tussen de Raad en het Europees Parlement.
Bron: Boer & Tuinder