Methaanuitstoot kan weldra een parameter in de fokkerij worden
nieuwsOm de methaanuitstoot van de rundveestapel te verminderen om zo de klimaatdoelen te bereiken, wordt niet alleen ingezet op voedermaatregelen. Ook via genetica worden stappen gezet om de klimaatimpact van runderen te verminderen. Volgend jaar wil CRV, de coöperatie die zich in Nederland en Vlaanderen inzet voor veeverbetering, methaanuitstoot al opnemen als fokwaarde. Het gebruik van een dergelijke fokwaarde voor ons belangrijkste vleesveeras, het Belgisch witblauw, lijkt minder evident.
Op de website van Nieuwe Oogst is te lezen dat Canada met een groot onderzoek is gestart naar de methaanuitstoot bij vleesvee. De universiteit van Alberta gaat er gedurende vijf jaar onderzoeken of er een genetische component is die ervoor zorgt dat het ene rund minder methaan produceert met hetzelfde rantsoen dan het andere rund. Op die manier kan dat opgenomen worden in een fokwaarde. Dieren die volgens de fokwaarde minder methaan produceren zouden dan kunnen worden ingezet voor de fokkerij als ze uiteraard ook op andere kenmerken goed scoren. Voor melkvee is er in Canada al zo’n fokwaarde sinds april 2023.

Fokken op methaanemissie kan tot 30 procent reductie leiden
24 november 2021Fokwaarde voor melkvee in 2025
Ook bij ons wordt er hard gewerkt om methaanuitstoot mee te nemen als fokwaarde. Eén van de doelstellingen in de Green Deal van de Europese Commissie stelt dat de Belgische landbouwsector zijn uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 47 procent moet verminderen. In ons land is de landbouw verantwoordelijk voor 11 procent van de uitstoot van broeikasgassen, waarvan ongeveer de helft afkomstig is van de veehouderij, voornamelijk door pensvertering en mestopslag. Tijdens de vertering stoten runderen van nature methaan uit. Die uitstoot elimineren is niet mogelijk, maar er zijn wel verschillende manieren om deze methaanuitstoot te verminderen.
CRV, de grootste organisatie voor rundveeverbetering in Nederland en Vlaanderen, laat weten dat ze al een tijdje onderzoek doet naar genetica en methaanuitstoot bij melkkoeien en dat ze in 2025 ook met een fokwaarde voor methaan komt. “Dit moet melkveehouders toelaten om ook daadwerkelijk te gaan fokken op koeien die minder methaan uitstoten”, vertelt Wichert Koopman, woordvoerder van CRV.
Blanc Bleu Vert
De coöperatie is zelf niet betrokken bij een gelijkaardig onderzoek bij vleesvee, maar heeft wel weet van een onderzoek in Wallonië. Daar werken de Association wallonne de l’élévage (Inovéo), de dochteronderneming van Arvesta, Proxani, de Waalse overheid en de competitiviteitscluster Wagralim samen voor het onderzoeksproject ‘Blanc Bleu Vert’. De wetenschappelijke ondersteuning wordt voorzien door het Centre wallon de recherche agronomique (CRA-W) en de universiteit van Luik. Samen onderzoeken zij al sinds 2022 hoe voeder en genetica gecombineerd kunnen worden om de uitstoot van methaan door vleesvee aanzienlijk te verminderen.
Voedermaatregelen werken
Als het gaat om voedermaatregelen, zijn er al positieve resultaten geboekt. Zo werden er voedertesten uitgevoerd bij Belgisch witblauw-stieren en bij kruisingen van Belgisch witblauw en Holstein, het ras dat vooral in de melkveehouderij wordt gebruikt. Uit die testen blijkt dat de methaanuitstoot van stierkalveren van het Belgisch witblauwras die een droog afmestrantsoen krijgen, met 32 procent kan dalen. “Deze vooruitgang is bijzonder significant en relevant”, zegt Proxani in een persbericht.
Fokwaarde voor Belgisch witblauw minder evident
Momenteel loopt er nog onderzoek naar de genetische factor. Ook daar worden testen uitgevoerd bij raszuivere Belgisch witblauwrunderen en bij kruisingen tussen vlees- en melkrassen. "De eerste resultaten die zijn verkregen, zijn veelbelovend", aldus de initiatiefnemers. "Maar het voorspellingsmodel moet nog verder ontwikkeld worden door nieuwe gegevens te verzamelen om zo tot een robuust model te komen." Volgens de onderzoekers kan dat voorspellingsinstrument gebruikt worden bij genetische selectie om zo te komen tot runderen die minder methaan uitstoten, al lijkt het potentieel iets minder groot dan bij melkvee omdat de genetische spreiding bij Belgisch witblauw niet zo groot is als dat bij melkvee het geval is.
Het Blanc Bleu Vert-project wordt afgerond in de loop van 2026.

Bron: Nieuwe Oogt / eigen berichtgeving