Focus op regeneratieve landbouw levert Ardo Changemakers Award op

nieuws

Het West-Vlaamse diepvriesgroentebedrijf Ardo heeft de publieksprijs gewonnen in de wedstrijd Changemakers 2025. Met deze wedstrijd bekronen De Tijd en L’Echo Belgische ondernemingen die een cruciaal verschil maken in de transitie naar een klimaatvriendelijk, duurzame economie. Ardo werd bekroond omwille van zijn duurzaamheidsprogramma Mimosa+, dat inzet op regeneratieve landbouw.

27 maart 2025 Griet Lemaire
Ardo in Ardooie

Voor het tweede jaar op rij gingen zakenkranten De Tijd en L’Echo, in samenwerking met BNP Paribas Fortis, op zoek naar Belgische bedrijven die met hun product, dienst of technologie het meeste potentieel hebben om de klimaatuitdagingen te tackelen. 150 bedrijven stelden zich kandidaat voor de titel van ‘Changemaker’. Uit maar liefst 150 kandidaten koos de jury er twee: het Limburgse bouwbedrijf Skellet dat een circulaire staalbouwmethode ontwikkelde en de Gentse start-up Brauzz die pioniert met natuurlijke en verpakkingsvrije schoonmaakmiddelen.

Daarnaast werd ook een publieksprijs uitgereikt. Die ging naar Ardo, één van de grootste spelers in de diepvriesgroentesector in Europa. Met een omzet van 1,4 miljard euro was Ardo ook één van de grootste genomineerden in de Changemakers-wedstrijd. “Door haar omvang heeft de familiale onderneming ecologisch veel impact, maar tegelijk kan ze door te streven naar duurzaamheid een groot verschil maken”, zo schrijft De Tijd.

Van teeltoptimalisatie naar klimaatbestendigheid

Ardo besloot mee te doen aan de wedstrijd met zijn Mimosa+-programma. Mimosa staat voor ‘minimal impact, maximum output, sustainable agriculture’. Tien jaar gelden startte Ardo met het Mimosa-project, maar toen lag de focus lag op de optimalisering van de teelt. Intussen is die focus verschoven naar het klimaatbestendiger maken van de teelt. Het West-Vlaamse bedrijf zag de opbrengst bij zijn boeren de jongste vijf jaar gemiddeld dalen met 20 procent, onder meer door de klimaatverandering, maar ook door de achteruitgang van de bodemgezondheid.

De familie Haspeslagh, dat nog steeds 80 procent van de aandelen van Ardo in handen heeft, besloot in te zetten op regeneratieve landbouw waarbij de aandacht ging naar andere teeltpraktijken om zo tot een betere bodemkwaliteit te komen. Vanaf dit jaar zullen landbouwers die meestappen in het project en hun teeltpraktijken omschakelen, een premie krijgen. Dat is uniek, klinkt het. Hoewel dit op lokale schaal al gebeurt, wil Ardo dit op Europees niveau verwezenlijken met 3.500 landbouwers. Om dat te bereiken worden 68 agronomen meegenomen in het verhaal, zodat zij landbouwers kunnen bijstaan.

Ecosysteem moet veranderen

Daarnaast vindt het bedrijf het belangrijk dat het ook de rest van de sector meekrijgt. “Als we echt impact willen hebben op de klimaatbestendigheid en de bodemgezondheid willen verbeteren, kunnen we dit niet alleen. We zijn niet de enige afnemers van onze boeren die aan teeltrotatie doen. Om hen te motiveren, zullen meerdere partijen mee aan de kar moeten trekken”, meent Ardo. Het zet dan ook volop in op partnerschappen. Zo is het bedrijf bijvoorbeeld in gesprek met banken die een korting op interesten bij leningen kunnen geven aan landbouwers als ze meewerken aan Mimosa+. “We willen het ecosysteem veranderen. Als we alleen blijven, raken we nergens”, klinkt het.

Het is de tweede keer op rij dat een bedrijf uit de agrovoedingsketen in de prijzen valt bij de Changemakers Award. Vorig jaar won Biobest, dat intussen verder gaat onder de naam Biofirst. Het bedrijf uit Westerlo is de wereldwijde nummer één in biologische gewasbeschermingsmiddelen.

De Tijd kroont Biobest en AM-Team tot eerste Belgische "Changemakers"
Uitgelicht
Twee Vlaamse bedrijven ontvangen de allereerste ‘Changemaker’-award in ons land. Biobest, een specialist in biologische gewasbescherming, en AM-Team, een softwarebedrijf dat d...
15 maart 2024 Lees meer

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek