De Tijd kroont Biobest en AM-Team tot eerste Belgische "Changemakers"

Twee Vlaamse bedrijven ontvangen de allereerste ‘Changemaker’-award in ons land. Biobest, een specialist in biologische gewasbescherming, en AM-Team, een softwarebedrijf dat de uitstoot van broeikasgassen bij waterzuivering in kaart brengt, zijn verkozen tot winnaars. De twee laureaten krijgen de award omwille van hun veelbelovende en verregaande inspanningen voor een beter milieu en klimaat.

15 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 15 maart 2024 12:54
Lees meer over:
change

Changemakers

De Tijd, zusterkrant L'Echo en BNP Paribas Fortis lanceerden in oktober een oproep naar de meest veelbelovende ondernemingen die de toekomst vormgeven met duurzame en groene oplossingen tegen 2030. De zakenkranten willen met Changemakers oplossingsgericht ondernemen onder de aandacht brengen, “de sleutelfactor om de groene transitie tot een succes te maken”. De oproep leidde tot 250 inzendingen van bedrijven die zich door middel van technologie, producten, diensten of businessmodel richten op het gericht aanpakken van klimaatverandering en milieubescherming. Een jury, onder leiding van professor milieu-economie Steven Van Passel (Universiteit Antwerpen) selecteerde 30 genomineerden. Het is de allereerste keer dat de Changemakers-awards werden uitgereikt in België.

Awards

De ‘Changemakers’-awards kennen twee categorieën: één voor grote gevestigde bedrijven en één voor aanstormende kleinere bedrijven. Biobest, is de gekroonde winnaar in de eerste categorie. Het Kempense bedrijf begon als hommelkweker en is uitgegroeid tot de wereldwijde marktleider in biologische gewasbescherming.

Biobest nam recent zijn Braziliaanse concurrent Biotrop over en verwerft zo een belangrijke positie in Zuid-Amerika. De overname maakt deel uit van de ambitie om tegen 2034 zes keer groter te worden dan vandaag en wereldwijd tot de top tien van meest toonaangevende agrotechnologische bedrijven te behoren. Dat zegt CEO van Biobest, Jean-Marc Vandoorne. Voor het bedrijf uit Westerlo bleef het niet bij één prijs, want het overtuigde de lezers van De Tijd en L’Echo met zijn verhaal en sleepte ook de publieksprijs in de wacht.

AM-Team ontving de Emerging Companies Award. Het Gentse bedrijf verbetert het zuiveringsproces van afvalwater tot drinkbaar water door waterzuiveringssystemen te optimaliseren. Op die manier wordt de aanmaak van lachgas, het bijproduct dat vrijkomt tijdens het proces, zo veel mogelijk gereduceerd.

“Europa is niet klaar voor gevaren klimaatverandering"
Uitgelicht
Europa is het snelst opwarmende continent van de wereld en is niet voorbereid op de snel toenemende klimaatrisico’s. Dat zegt het Europees Milieuagentschap (EMA) in een nieuw...
11 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Beeld: BNP Paribas Fortis

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek