Beursgenoteerde Vlaamse gewasbeschermer Biobest neemt Braziliaanse speler over

Het Kempens bedrijf Biobest Group is een wereldspeler in biologische bestrijdingsmiddelen en natuurlijke bestuiving. Door de overname van het Braziliaanse Biotrop verwerft Biobest een belangrijke positie in Zuid-Amerika. “De overname maakt deel uit van onze ambitie om tegen 2034 wereldwijd tot de top tien van meest toonaangevende agrotechnologische bedrijven te behoren”, aldus CEO Jean-Marc Vandoorne.

8 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 januari 2024 17:22 Jozefien Verstraete

Het bedrijf uit Westerlo werd in 1987 opgericht als hommelkwekerij. De hommels werden ingezet om planten in kwekerijen op natuurlijke en efficiënte wijze te bestuiven. Ondertussen focust Biobest zich niet alleen meer op hommelbestuiving van gewassen onder glas en zachtfruit, het bedrijf heeft zich door de jaren heen ook toegespitst op biologicals . Dit is een brede categorie van biologische gewasbeschermingsmiddelen alsook gewasversterkende producten, de zogenaamde biostimulanten.

Brazilië

Biotrop is als agrotechnologisch bedrijf met focus op biologicals en natuurlijke duurzame oplossingen voor de agrarische sector, een snelgroeiende speler op de Braziliaanse markt. “Met een jaarlijkse groei van 43 procent dankzij een ondersteunend regelgevend klimaat dat is afgestemd op de vraag naar biologicals, groeit geen enkele andere markt zo hard als die in Brazilië”, aldus Biobest. “Dankzij deze overname verwerven we een belangrijke positie in Zuid-Amerika.”

“Door boeren te voorzien van effectieve biologische producten en deskundig advies, creëren we een vertrouwenscyclus waarvan onze gezamenlijke activiteiten profiteren”, reageert CEO van Biotrop Antonio Zem. “Dit maakt tevens een verbeterde voedselzekerheid en een veerkrachtigere en duurzamere landbouw mogelijk.”

Groeiagenda

“Voorheen waren we specialist op het gebied van biologische bestrijding en bestuiving in de tuinbouwsector”, luidt het in een persbericht. “Door deze overname, die volgt op een aantal andere overnames door de jaren heen, zijn we volledig uitgerust om te groeien tot een toonaangevende speler op het gebied van gewasbescherming en gewasvoeding met een nadruk op biologicals. In een wereld die dringend een omschakeling moet maken naar een duurzamere manier van telen met minder chemische bestrijdingsmiddelen, hebben we er alle vertrouwen in dat we ons tegen 2034 in de wereldwijde top tien kunnen nestelen.”

Door de reeks aan overnames in 2022 en 2023 werkt Biobest aan een nieuwe divisiestructuur. Deze ontwikkeling betekent ook dat de groep in de toekomst een nieuwe naam krijgt: BioFirst Group. “Ons doel is om de unieke capaciteiten van elk merk van onze overnames te benutten, zodat we strategieën op maat voor verschillende markten kunnen ontwikkelen”, aldus Biobest. “Deze synergetische aanpak ondersteunt onze groeiambities.”

Biologische gewasbeschermers Biotalys en Biobest gaan samenwerken
Uitgelicht
De beursgenoteerde gewasbeschermers Biotalys en Biobest hebben een strategische samenwerking op lange termijn afgesloten. Zo zal Biobest bijvoorbeeld het middel Evoca exclusie...
17 december 2021 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek