header.home link

Biologische gewasbeschermers Biotalys en Biobest gaan samenwerken

17 december 2021

De beursgenoteerde gewasbeschermers Biotalys en Biobest hebben een strategische samenwerking op lange termijn afgesloten. Zo zal Biobest bijvoorbeeld het middel Evoca exclusief verdelen in de VS, klinkt het in een persbericht. Beide bedrijven zijn actief rond biologische gewasbescherming.

Evoca is een biofungicide waarmee telers van bijvoorbeeld aardbeien en druiven hun fruit kunnen beschermen tegen de schimmels botrytis en echte meeldauw. Het Gentse biotechnologiebedrijf Biotalys, waarin onder meer Boerenbond participeert, verwacht in de tweede helft van 2022 goedkeuring te krijgen van het Amerikaanse milieuagentschap EPA om het op de markt te brengen. Het zal Biobest zijn dat het middel op de Amerikaanse markt zal verdelen.

Voorts krijgt Biobest - dat focust op gewasbescherming en -bestuiving via insecten en actief is in 65 landen - toegang tot vijf biologische oplossingen op basis van proteïnen van Biotalys. Concreet krijgt Biobest het recht om een exclusieve distributieovereenkomst te onderhandelen voor die producten, voor gebruik de komende 10 jaar. Het kan zowel om bestaande als toekomstige producten gaan. Biotalys zal die middelen aan Biobest leveren voor verkoop wereldwijd.

“Als Biobest willen wij een innovatief en compleet assortiment biologische oplossingen aanbieden aan telers in alle belangrijke geografische markten”, zegt Jean-Marc Vandoorne, CEO van Biobest. “Biotalys biedt een unieke nieuwe technologie voor de ontwikkeling van biologisch afbreekbare, op eiwitten gebaseerde gewasbeschermingsmiddelen die perfect passen in de diversificatie van ons aanbod aan telers van bedekte gewassen en bessen en voor de uitdagingen waarmee deze telers worden geconfronteerd bij het produceren van gezond en veilig voedsel.”

Ook Patrice Sellès, CEO van Biotalys, is verheugd over de samenwerking: “Biobest is vandaag aanwezig op alle continenten en ondersteunt telers met een breed scala aan biologische oplossingen. Bovendien zet het bedrijf ook in op een innovatieve aanpak met nieuwe technieken zoals robotica, sensoren en andere digitale oplossingen. Dat betekent dat Biobest uitermate goed gepositioneerd is om de aanvaarding van onze unieke technologie en onze kandidaat-producten te verzekeren in deze markten.” Sellès noemt de distributie van Evoca op de Amerikaanse markt een belangrijke mijlpaal voor Biotalys. “Het zal de weg vrijmaken voor de commercialisering van onze toekomstige producten.”

opening kantoren Biotalys Crevits_Twitter Crevits

Biotalys en Biobest zijn van mening dat deze overeenkomst voor beide partners samen een jaaromzet van meer dan 100 miljoen euro kan genereren in de sector van de onder de overeenkomst vallende gewassen en kleinfruit, als gevolg van de vijf biologische oplossingen van Biotalys die Biobest op de markt zal brengen. Andere financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Uitgelicht
Het Gentse biotechnologiebedrijf Biotalys wil met de geplande beursgang op de beurs van Brussel tot 71 miljoen euro ophalen. De aandelen zouden op 2 juli voor het eerst op de...
25 juni 2021 Lees meer

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek