Eurobarometer 2025: 7 op de 10 EU-burgers vertrouwen op autoriteiten bij voedselveiligheid
nieuwsZeven op de tien Europese burgers vertrouwen in de nationale en Europese autoriteiten die toezien op de veiligheid van ons voedsel. Dat blijkt uit de Eurobarometer-enquête 2025. Tegelijkertijd maken consumenten zich zorgen over bepaalde risico’s, zoals additieven en chemische verontreinigingen.
Europese consumenten zijn zich sterk bewust van voedselrisico’s, maar ze vertrouwen grotendeels op de autoriteiten die toezicht houden. Bijna de helft van de consumenten gaat ervan uit dat de voeding die ze kopen veilig is. In België kijkt 47 procent daarom niet actief naar informatie over voedselveiligheid, omdat men ervan uitgaat dat de aangeboden producten gewoon veilig zijn. Sinds 2022 ligt het vertrouwen in nationale autoriteiten op 71 procent en in EU-instellingen op 72 procent. Noord-Europese landen scoren het hoogst, terwijl delen van Zuid- en Oost-Europa relatief lager scoren. Zeven op de tien burgers beschouwen bovendien Europese en nationale autoriteiten als betrouwbare bronnen van informatie over voedselrisico’s.
Daarnaast is er grote interesse (72%) en kennis over voedselveiligheid bij Europese burgers. De enquête toont aan dat consumenten vooral vertrouwd zijn met onderwerpen als additieven, residu van gewasbescherming en dierziekten. Chemische verontreinigingen blijven de grootste bron van zorg: 28 procent noemt dit spontaan als het belangrijkste risico, gevolgd door additieven. Microplastics in voedsel zijn een opkomende zorg, met zowel het bewustzijn als de bezorgdheid die sinds 2022 zijn gestegen.
Hoewel voedselveiligheid meeweegt in het aankoopgedrag van consumenten, blijven prijs en smaak de doorslaggevende factoren bij de keuze van voeding.
Hoe proper zijn mijn bakker en slager? FAVV publiceert inspectiescores met “Food Hygiene Rating”
nieuwsBron: Eigen berichtgeving