nieuws

Hoe proper zijn mijn bakker en slager? FAVV publiceert inspectiescores met “Food Hygiene Rating”

nieuws

Het Voedselagentschap heeft de “Food Hygiene Rating” (FHR) gelanceerd. Dit is een online tool waarmee gebruikers de inspectieresultaten van voedingszaken kunnen raadplegen. Het gaat hier om restaurants, traiteurs, maar ook bakkers, slagers, kruidenierszaken en zelfs hoevewinkels.

Vandaag Ruben De Keyzer
Lees meer over:
broodbakker-1280

Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) moet de publicatie van de resultaten bijdragen tot een groter consumentenvertrouwen in de Belgische voedselveiligheid. Het gros van de winkels of horecazaken scoren ‘goed’ of ‘zeer goed’. Een winkel of horecazaak die bij zijn laatste inspectie als resultaat ‘gunstig’ of "gunstig met opmerkingen" behaalde, krijgt de score ‘Zeer goed’. Een bedrijf dat een ‘ongunstig’ resultaat behaalde maar dit bij hercontrole kon rechttrekken, krijgt de score ‘goed’.

Niet elke inbreuk is gelijk

Diverse ondernemingen krijgen het label ‘te verbeteren’. Dat zijn ondernemingen waar een ongunstige controle ook bij hercontrole geen verbetering kon aantonen. Dit leidt tot een proces-verbaal van de controleurs. Moeten zo’n winkels dan niet sluiten? “Een gedwongen sluiting doen we enkel wanneer er een acuut risico is voor de gezondheid van de consument”, zegt Hélène Bonte van het FAVV. “Dat risico kan ook door een opeenstapeling zijn van vaststellingen die we doen. Ongedierte op plaatsen waar voeding wordt bereid of opgeslagen, temperaturen die absoluut niet in orde zijn, of andere hygiënische vaststellingen. Sommige items op onze checklist wegen harder door dan andere.”

Het FAVV werkte tijdens de ontwikkeling van de toepassing nauw samen met alle betrokken sectoren en belangenorganisaties voor consumenten en ondernemingen in de voedselketen. De online zoektool is nu beschikbaar, zowel voor consumenten als professionals. Klanten kunnen zien of hun restaurant de regels nauw naleeft, ondernemingen kunnen bijvoorbeeld nagaan of hun leveranciers beschikken over een toelating of een erkenning en dus gekend zijn bij het FAVV. Voor inspecteurs betekent de toepassing een snellere toegang tot relevante informatie wanneer ze op het terrein aan het werk zijn.

De restaurants en winkels die nog niet zijn gecontroleerd, krijgen ook geen score.

Transparante informatie voor iedereen

“Voedselveiligheid begint bij toegankelijke informatie voor iedereen,” zegt Christine Romeyns, gedelegeerd bestuurder van het FAVV. “We willen de interactie met het FAVV eenvoudiger, transparanter en efficiënter maken voor iedereen die een rol speelt in de voedselketen, van producent tot consument."

Federaal minister Clarinval noemt de tool een “erkenning” voor de zaken die het goed doen. Deze online tool is de eerste concrete realisatie binnen het programma 'Digitale Transformatie FAVV-AFSCA', dat het FAVV de komende jaren volledig digitaal wil transformeren. De toepassing wordt gefinancierd via een Europese subsidie in het kader van het Nationaal Plan voor Herstel en Veerkracht.

Consumenten kunnen de lijst raadplegen op deze link. Ook de lijst voor professionelen is raadpleegbaar op de website van het FAVV.

STEC-uitbraak woonzorgcentra: "Bacterie vermoedelijk via voedingsproducten de woonzorgcentra binnengekomen"
Uitgelicht
De besmettingen met de STEC-bacterie in verschillende woonzorgcentra, zijn vermoedelijk via aangeleverde voedingsproducten de woonzorgcentra binnengekomen. Dat zegt rusthuisgr...
28 augustus 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek