nieuws

Twee op drie schoolkeukens krijgt goed rapport voor voedselveiligheid

nieuws

67,7 procent van de schoolkeukens krijgt een goed rapport voor voedselveiligheid. Dat is het resultaat van 1.008 inspecties bij Belgische schoolkeukens, uitgevoerd door het federaal voedselagentschap FAVV. Bij een derde van alle schoolkeukens werden inbreuken vastgesteld, al zou dat zonder direct gevaar zijn voor de gezondheid van de scholieren. Wel merkt FAVV dat bepaalde scholen hardleers zijn, want men ziet steeds dezelfde hygiënefouten terugkomen.

Vandaag Ruben De Keyzer
Lees meer over:
schoolmaaltijd lunch schoolkeuken_FAVV

358 schoolkeukens kregen geen gunstig resultaat. Bij inbreuken zonder direct gevaar voor de gezondheid van de scholieren volgt een waarschuwing en een latere hercontrole. Voor de ernstigere inbreuken werden er 21 processen-verbaal uitgeschreven. Vele scholen blijken wel hardleers, want volgens FAVV is de aard van de meest voorkomende inbreuken hetzelfde als vorig jaar. Ook het aantal inbreuken blijft gelijkaardig. Het vorige controlejaar behaalde 66 procent van de scholen een gunstig rapport, nu 67 procent. "Vandaar dat we een persbericht hebben uitgestuurd met deze aandachtspunten”, zegt Hélène Bonte van FAVV.

Wasbakken en persoonlijke hygiëne

De meest voorkomende inbreuken in de schoolkeukens hebben te maken met het wassen van handen zoals onvoldoende wasbakken, geen contactloze kranen of geen hygiënisch was- en droogmiddel (12,3% niet conform), onvoldoende persoonlijke hygiëne (9,1% niet conform) of geen propere kledij en tenslotte onvoldoende properheid van de oppervlakten waarop men eten bereidt (7,7% niet conform).

2023_11_24_AFSCA_1081_Koekelberg_SIRRE_015

“Onder ‘onvoldoende persoonlijke hygiëne’ vallen verschillende zaken”, verduidelijkt Bonte. “Dat kan bijvoorbeeld gaan om het dragen van juwelen, het hebben van lange nagels of valse nagels en geen handschoenen, werken zonder haarnetjes, maar ook roken of vuile kledij waar bijvoorbeeld oude etensresten aan kleven.”

“Een school wordt om de twee tot vier jaar gecontroleerd, het hangt ervan af of de maaltijden intern of via een leverancier worden bereid. Maar we controleren sneller als er bijvoorbeeld klachten of incidenten zijn gebeurd. De controles gebeuren zoals in elk ander voedingsbedrijf, onaangekondigd en met een vaste checklist”, zegt Bonte nog.

Op cursus 'veilig koken'

FAVV bood in 2024 gratis opleidingen aan bij 2.016 medewerkers van grootkeukens, waaronder scholen, die focusten op thema’s zoals allergenen, hygiëne en afvalbeheer. Het agentschap verspreidt ook tips voor de kinderen die een lunch van thuis meekrijgen. Zo moeten boterhammen of salades met americain, hesp, tonijn, garnalen of rauwe groenten best in de koelkast bewaard worden tot aan de lunchpauze. FAVV raadt scholen dus ook aan om in zulke koelkasten te investeren, maar als dat niet gaat kan een koeltas met koelelementen, of zelfs een koelelement in de brooddoos een oplossing bieden. Als dat niet kan, stelt FAVV voor om beleg te kiezen dat minder gevoelig is voor hoge temperaturen, zoals hardgekookte eieren, gedroogde ham, tapenades, harde kazen, confituur of honing.

Sommige scholen hebben ook een eigen moestuintje of kippenhok waarmee ze eten voor de kinderen voorzien. Voor FAVV vormt dit op zich geen probleem, maar het agentschap waarschuwt dat men het kippenhok proper moet houden, dagelijks eieren moet rapen en de vuile eieren proper maken met een droge spons of handschoen, en niet met water.

Belgische landbouwers zijn primus van de klas op vlak van voedselveiligheid
Uitgelicht
Ook in 2024 presteert de landbouwsector sterk op het vlak van voedselveiligheid. Dat blijkt uit het nieuwste jaarrapport van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de...
23 juni 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek