Belgische landbouwers zijn primus van de klas op vlak van voedselveiligheid
nieuwsUit het nieuwste jaarrapport van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) blijkt dat de landbouwsector ook in 2024 sterk presteert op het vlak van voedselveiligheid. Het Voedselagentschap voerde ruim 8.200 controlemissies uit bij 7.623 bedrijven in de primaire productie. Hierbij blijken negen op tien bedrijven in regel met de geldende voorschriften. Ook scoort de primaire productie aanzienlijk beter dan andere schakels in de voedselketen, zoals distributie en verwerking.
In 2024 voerde het Voedselagentschap in totaal 218.355 controles uit bij ruim 58.000 bedrijven in de hele voedselketen. Tijdens zo’n inspectie worden de activiteiten van een onderneming gecontroleerd en getoetst aan de voorschriften omtrent voedselveiligheid. Het conformiteitspercentage blijft hoog: 85 procent van de controles leverden een positief resultaat op. Ter verglijking, in 2023 ging het om 84,8 procent. Bij een ongunstig rapport ging het FAVV over tot een waarschuwing (15.524), een PV (9.931) of zelfs een inbeslagname van goederen (1.673). 467 bedrijven moesten de deuren tijdelijk sluiten omdat de gezondheid van de consument niet meer gegarandeerd kon worden.
Primaire productie scoort sterk in voedselveiligheidscontroles
Met een conformiteitspercentage van 91 procent scoort de primaire productie bijzonder goed bij de controles van het FAVV. Deze sector omvat zowel plantaardige als dierlijke productie, evenals visserij en aquacultuur. Binnen de plantaardige productie – waaronder landbouwbedrijven voor groenten, fruit, akkerbouwgewassen en kiemgroenten, maar ook sierteelt en zaaizaadproducenten – behaalt men een uitzonderlijk hoge score van 95,8 procent. De dierlijke productie, die onder meer het houden van runderen, varkens, pluimvee, schapen en geiten omvat, scoort 85,4 procent. Ook de visserij en aquacultuur presteren sterk, met in 94,5 procent van de gevallen een gunstige controle. Deze categorie omvat onder meer visserijvaartuigen, recreatieve visserij en aquacultuurbedrijven zoals kwekerijen en productiegebieden voor weekdieren.
Ook in vergelijking met andere schakels in de voedselketen doet de primaire productie het voortreffelijk. Ter vergelijking: de verwerkende sector behaalt 88,5 procent, terwijl de distributiesector met 63,4 procent duidelijk achterblijft. Tot die laatste groep behoren onder meer bakkers, slagers, supermarkten, viswinkels, grootkeukens en horecazaken. In meer dan een derde van de controles binnen deze sector werden inbreuken vastgesteld. Die hadden vooral te maken met het ontbreken of het fout weergeven van allergeneninformatie, gebrekkige handhygiëne of onvoldoende gereinigde contactoppervlakken. In 2024 leidde dit tot een tijdelijke sluiting van 265 bedrijven. De hoogste score werd opgetekend in de toeleveringssector, met een conformiteitspercentage van 94 procent.
"Hoog niveau van voedselveiligheid in België"
Het FAVV controleert ook regelmatig zendingen die via havens en luchthavens binnenkomen en neemt stalen van levensmiddelen die al op de Belgische voedingsmarkt aanwezig zijn. Bij 98 procent van die controles werden geen problemen vastgesteld. "Een getal dat wijst op een hoog niveau van voedselveiligheid in ons land", klinkt het. In 2024 werden verder 283 producten teruggeroepen uit de omloop, meestal vanwege een chemisch of microbiologisch risico. Het meldpunt van het FAVV, ten slotte, behandelde in totaal 5.222 klachten van consumenten. Meer dan de helft daarvan gaf aanleiding tot maatregelen op het terrein.

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: Inagro