Recordaantal klachten over voedselveiligheid in 2024

nieuws

In 2024 kreeg het meldpunt van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een recordaantal klachten binnen. Maar liefst 5.222 keer trokken consumenten aan de alarmbel over de veiligheid van hun eten. Dat is een stijging van zeven procent tegenover het jaar ervoor. Ook het aantal vragen nam toe. Meer dan de helft van de klachten leidde tot controles en maatregelen op het terrein. Volgens FAVV tonen de cijfers dat consumenten hard bezig zijn met voedselveiligheid.

24 maart 2025 Lize Dieltjens
voedselcontrole controleur _FAVV

Hygiëne grootste pijnpunt

FAVV kreeg in 2024 gemiddeld 21 klachten per werkdag binnen. Vooral problemen met hygiëne zorgden voor ongeruste klanten. Bijna een derde van alle meldingen ging daarover. “Mensen twijfelden aan de algemene netheid van een zaak, de hygiëne van het personeel of vermoedden sporen van ongedierte”, legt FAVV- woordvoerder Hélène Bonte uit.

Daarnaast kreeg het agentschap ook veel klachten van mensen die ziek werden en vermoedden dat dit kwam door een bepaald voedingsmiddel (27%). Op de derde plaats stonden klachten over een verkeerde bewaarmethode, zoals slechte temperaturen of verlopen houdbaarheidsdata (17%).

Top 3 klachten

0

Hygiëne

0

Ziekte door het eten van voedsel

0

Klacht over bewaarmethode

Snelle actie bij klachten

Voor het FAVV zijn klachten belangrijke signalen. Ze kunnen wijzen op echte problemen met voedselveiligheid. Daarom worden ze met voorrang behandeld. Bijna alle meldingen (94%) werden binnen de 30 dagen afgehandeld.

Bijna de helft van de klachten, die overigens anoniem behandeld worden, bleek terecht. In 49 procent van de controles stelden inspecteurs het probleem effectief vast. In zes procent van de gevallen werden zelfs andere overtredingen ontdekt dan diegene waarover geklaagd werd.

Meer vragen over etiketten en hygiëne

Naast klachten kreeg het FAVV ook duizenden vragen van consumenten. In totaal waren dat er 4.322 in 2024, een stijging van tien procent tegenover het jaar ervoor. Dat komt neer op gemiddeld 17 vragen per werkdag.

Die vragen gingen vooral over etiketten, risico’s van teruggeroepen producten of hygiëne. “Het FAVV gebruikt die vragen om te weten wat er leeft bij de consument”, zegt woordvoerder Bonte. “Zo kunnen we gerichte sensibiliseringscampagnes opzetten.” 98 procent van de vragen kreeg binnen vier werkdagen een antwoord.

 Minister Clarinval: “Consumenten letten beter op”

Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) is blij met de betrokkenheid van de consument. “Het hoge aantal klachten en vragen toont dat mensen alerter zijn geworden. Ze weten het meldpunt te vinden en dat is positief. Het FAVV luistert, treedt op en zorgt mee voor een veilige voedselketen in België.”

Wat doet het FAVV?

Het FAVV waakt al 25 jaar over alles wat met voedsel te maken heeft, van boer tot bord. Jaarlijks voeren 1.400 medewerkers meer dan 106.000 controles uit bij landbouwbedrijven, fabrieken, slachthuizen, winkels en horecazaken. Ze nemen ook 64.000 productstalen voor onderzoek.

Daarnaast controleert het agentschap ook de gezondheid van dieren en planten. Het FAVV speelt een belangrijke rol bij de invoer en uitvoer van voeding, dieren en planten naar en van andere landen.

Het Meldpunt voor de Consument bestaat al sinds 2002. In dat eerste jaar kwamen 338 klachten en 1.447 vragen binnen. Toen gebeurde dat nog per telefoon, e-mail, brief of zelfs fax. 

Over strenge normen en recalls door sporen van voorbehoedsmiddelen, een afscheidsinterview met FAVV-CEO Herman Diricks
Uitgelicht
Dit jaar mag het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) 25 kaarsjes uitblazen. Naast deze jubileumtaart komt in de zomer ook de pensioentaart van FA...
27 februari 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek