Rauw rundsgehakt waarschijnlijke oorzaak van STEC-uitbraak woonzorgcentra met negen doden
nieuwsRauw rundvleesgehakt was de waarschijnlijke bron van de STEC-besmettingen in de Belgische woonzorgcentra in augustus. Dat zegt het voedselagentschap FAVV vrijdag in een gezamenlijk persbericht met de regionale gezondheidsautoriteiten, Departement Zorg, Aviq en Vivalis. Het onderzoek kan echter geen honderd procent zekerheid bieden.
Eind augustus raakte het nieuws bekend dat er in verschillende woonzorgcentra besmettingen waren opgetreden met de Shigatoxineproducerende Echerichia.coli-bacterie (STEC). In totaal raakten in Vlaanderen, Wallonië en Brussel bewoners van elf woonzorgcentra besmet. Daarbij vielen ook negen doden. Bij meer dan 70 personen traden ziekteklachten op. Er werd een onderzoek ingesteld naar de oorzaak, maar dat bleek niet eenvoudig.
Geen stalen voor onderzoek
Uit het traceringsonderzoek blijkt dat in alle betrokken woonzorgcentra rundvlees van hetzelfde lot werd geserveerd. In totaal werden meer dan 70 voedingsstalen van producten uit de toeleveringsketen geanalyseerd. Het onderzoek wijst in de richting van het rauwe rundvlees, maar omdat er geen stalen meer beschikbaar waren van het betrokken lot, is daar geen zekerheid over. Er kan dus ook geen laboratoriumanalyse worden uitgevoerd die uitsluitsel zou geven.
Hoe dan ook komt het rauw gehakt rundvlees naar voren als de meest waarschijnlijke besmettingsbron. "Rauwe voeding kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën", zegt Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV. "We raden kwetsbare consumenten zoals ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem aan om die producten te vermijden of voldoende te verhitten. Zij lopen namelijk een verhoogd risico op ernstige complicaties bij voedselinfecties."

Bron: Eigen berichtgeving, Belga