FAVV nog steeds op zoek naar oorzaak voedingsbacterie in woonzorgcentra
nieuwsHet FAVV blijft zoeken naar de infectiebron van een STEC-uitbraak in woonzorgcentra. Intussen zijn al acht personen overleden. STEC is een vorm van E.coli. Meestal verspreidt de infectie zich via besmette voeding. Volgens het Departement Zorg is er wellicht een besmet voedingsproduct langs de keukens van deze centra gecirculeerd, maar ondertussen zou er geen gevaar meer zijn voor nieuwe besmettingen via voeding.
In België zijn intussen al acht personen overleden aan een besmetting met de STEC-bacterie. Dat maken het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de regionale zorgagentschappen (AVIQ, Departement Zorg en Vivalis) maandag bekend. De besmettingen beperken zich niet tot één woonzorgcentrum. In heel Vlaanderen zijn er al minstens acht centra getroffen, maar ook twee centra in het Waalse Ottignies en een centrum in Jette in Brussel. De autoriteiten bevestigen dat zeven mensen in Vlaanderen en één in Wallonië overleden zijn. In totaal zijn er nog 63 rusthuisbewoners ziek (48 in Vlaanderen, 14 in Wallonië en 1 in Brussel).
De besmettingen in Vlaanderen betreffen telkens hetzelfde type O157. In Wallonië en Brussel wordt nog onderzocht om welke stam het gaat. "De bron van de besmetting is voedselgerelateerd en waarschijnlijk dezelfde als in Vlaanderen", vermoedt de Brusselse zorgdienst Vivalis.
Een aantal mogelijke besmettingen met recentere ziekteklachten lijkt ons toe te schrijven aan besmettingen van mens op mens
Geen nieuw gevaar
"In Vlaanderen tellen we intussen dus acht woonzorgcentra waar bewoners hoogstwaarschijnlijk door eenzelfde bron ziek zijn geworden", bevestigt Joris Moonens van het Departement Zorg. "Ik wil benadrukken dat we momenteel geen indicaties hebben dat er nog nieuwe besmettingen opduiken door voedsel. Een aantal mogelijke besmettingen met recentere ziekteklachten lijkt ons toe te schrijven aan besmettingen van mens op mens."
Het Departement Zorg blijft "uiteraard heel waakzaam voor nieuwe meldingen", klinkt het nog.
Complex onderzoek
In Wallonië is er naast de twee eerder vermelde woonzorgcentra ook nog één ander rusthuis waar bewoners met ziekteklachten kampen die kunnen wijzen op een STEC-besmetting. "Maar er is nog geen bevestiging dat het hier om de STEC-bacterie gaat", zegt het FAVV, dat een intensief onderzoek voert naar de bron van de besmettingen.
Het feit dat de besmettingen enkele weken geleden plaatsvonden, maakt het onderzoek volgens het FAVV des te meer complex. "De inspecteurs gaan ter plaatse bij elk verdacht woonzorgcentrum om eventuele resten nog te kunnen meenemen voor analyse. Daarnaast wordt ook de voedselketen in kaart gebracht en gekeken naar gemeenschappelijke leveranciers en levensmiddelen. Op dit moment is het nog te vroeg in het onderzoek om al concrete pistes aan te duiden", klinkt het.
Waar is de schuldige?
STEC is een variant van E.coli en kan koorts, hoofdpijn en (bloederige) diarree veroorzaken. De bacterie wordt vaak via voeding overgedragen. Volgens de Franstalige nieuwszender RTL werken alle getroffen voorzieningen met dezelfde voedselleverancier.
De EHEC-uitbraak in 2011 in Europa heeft ons geleerd dat we niet te snel in één richting mogen kijken. Toen werden tomaten en komkommers geviseerd, terwijl maanden later bleek dat de oorzaak lag bij kiemgroenten
Het FAVV is echter voorzichtig om te snel conclusies te trekken. "De uitbraak van 2011 van de E.coli-bacterie (EHEC) in Europa heeft ons geleerd dat we niet te snel in één richting mogen kijken”, zegt Hélène Bonte van FAVV. Toen werden tomaten en komkommers geviseerd, terwijl maanden later bleek dat de kiemgroenten werkelijk aan de bron lagen van de besmettingen."
“Het Voedselagentschap is met man en macht aan het werk om de bron van de besmettingen te vinden, maar het is geen gemakkelijk onderzoek”, klinkt het nog. “Voor deze bacterie kunnen er tot wel negen dagen zitten tussen de besmetting en het vertonen van symptomen, daarna volgt dan ook eerst het onderzoek van artsen die de diagnose moeten stellen. Pas wanneer voeding als mogelijke bron wordt geïdentificeerd, start ons onderzoek v. We moeten hier zéér nauwkeurig te werk gaan”, aldus nog Bonte.

Bron: Belga